Кирил Йорданов взима на мушка шефа на „Гражданска защита“

Мисия Варна

03-08-2010, 14:02

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Официална среща с шефа на „Гражданска защита“ иска кметът Кирил Йорданов, за да бъдат изяснени критиките към общината след поройните дъждове и бурите.

Припомняме, че директорът на „Гражданска защита“ инж. Владимир Иванов се изказа остро срещу действията на общината в критичните за града моменти. По неговите думи трябвало от кметството да го търсят за помощ, а реално се оказало обратното.

Идеята на кмета е срещата с инж. Иванов да бъде публична, с присъствието медиите и всички заинтересовани. След последната буря и пороя се чуха и критики, че Йорданов нехае за града, тъй като той беше в отпуска, която не сметна за необходимо да прекъсне заради извънредната ситуация. 

„От сега нататък лично ще следя качеството и бързината му на работа”, закани се Кирил Йорданов по адрес на шефа на „Гражданска защита“.

Кметът коментира и нещастния инцидент, при който топола уби човек, като се стовари и премаза автомобил на алеята до мол Варна. Според Йорданов, дървото не е давало белези, че трябва да бъде отрязано. Анализите показвали, че външно кавакът е бил здрав. След инцидента е изрязана „шайба“ от дървото, която е пратена за анализ. Експертизата ще покаже дали дървото е било загнило отвътре.

И без да разполагат с лабораторен анализ, дърводелци коментираха пред ВарнаУтре.бг, че кавакът е изключително слабо дърво, което загнива много бързо. Според тях такива дървета изобщо не трябва да има в гъсто населени градски райони, тъй като са много чупливи и опасни. В бранша всеки знае, че дървесината от кавак е некачествена и няма никакво приложение в производството на мебели или каквото и да е. Понякога от нея се правят само опаковъчни палети.

Междувременно Кирил Йорданов съобщи, че в града предстои да бъдат отсечени 400 опасни дървета. Той не уточни дали това са тополи или разпространения в града техен подвид – кавак. Вече били издадени заповедите за премахването на 101 дървета.

Кметът се закани и че ще спре парите за озеленителните, почистващите и осветителните фирми, които работят по общински поръчки в града, ако не отстранят незабавно последиците от поройните дъждове.