Куха варненска фирма изплува при проверка на таксита в Шумен

Туризъм

03-08-2010, 14:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ДЗЗД "Вени" - част от десетината известни във Варна фирми, подпомагащи укриване на данъци от таксиметрова дейност, лъсна при проверка и в Шумен.

Независимо че дружеството по Закона за задълженията и договорите не развива дейност от 2008 г., шуменски таксита продължават да издават на клиентите си фискални бонове от касови апарати, регистрирани на негово име. Това е установено при спецакция на МВР в Шумен, при която са обискирани офисите на четирите най-големи таксиметрови фирми в града и са иззети над 40 касови апарата. По данни на полицията през последните две години по схемата, разкрита миналата година и във Варна, държавата е ощетена с над 1 млн. лв. Издаваните от името на ДЗЗД "Вени" и друга, също закрита, фирма касови бонове са абсолютно фалшиви и върху тях не е плащан данък. С такива касови апарати са били оборудвани около 100 таксита. По информация на ШУМ.БГ фалшиви касови бонове са издавани от коли на фирмите "Красимир Бошнаков – 13 – Тико такси“, ЕТ „Елфи – Живко Георгиев“ и „Метро“.

Името на фирма „Вени“ нашумя миналата година, когато във Варна при подобна акция бяха хванати десетки коли с касови апарати, издаващи бонове от нейно име. Още тогава стана известно, че дружеството е регистрирано на адрес ул. "Девня" 10 във Варна, където има трафопост за високо напрежение. Също кухи, регистрирани на имената и адресите на нищо неподозиращи хора, се оказаха и други дружества по ЗЗД: "Химера", "Химера прим", "Вини", "Вили", „Бос Кар 1“, „Успехи 1“.