Посланици готвят доклади за културния туризъм в България

Мисия Варна

04-08-2010, 10:31

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Три чужди посолства у нас - на Италия, Полша и Република Южна Африка, са потвърдили участието си в предстоящия форум "Културният туризъм - бъдещето на България".

Той ще се проведе от 23 до 25 септември във Варна под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Организатори са икономическото министерство, община Варна и Варненската туристическа камара, съорганизатори - сдружението "Култура и туризъм на българския Североизток" и Регионалният исторически музей. Това е третото издание на Черноморския туристически форум, който вече всяка година се провежда във Варна. Първото през 2008 г. бе посветено на религиозния туризъм, а миналогодишното - на винния.

В рамките на форума тази година ще бъде чествана и 100-годишнината на културния туризъм у нас - на 21 - 23 септември 1909 г. във Варна е акостирал корабът "Ил дьо Франс" с първите 215 организирани туристи от Франция. Акцентите в програмата са свързани със стратегическия план за развитие на културния туризъм, представен от зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, и туристическата валоризация на културно-историческото наследство в България, представена от проф. Николай Овчаров. Покани за участие са отправени към генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и постоянното представителство на организацията у нас, изпълнителния директор на Черноморския Еврорегион Севил Суманариу, ръководителите на държавните органи по туризма в 12-те страни членки на Черноморския Еврорегион, както и към посланиците на страни от ЕС и извън него. Посланикът на Италия Н.П. Стефано Бенацо не само ще участва във форума, но и ще изнесе доклад, научи ВарнаУтре.бг от организаторите. Потвърдено е вече присъствието и на посланичката на Република Южна Африка Н.П. Шийла Камерър, както и на полския посланик Н.П. Анджей Папиеж.

Представители на българската култура и туристическия бизнес ще споделят по време на форума добри практики на културния туризъм. Поканени са кметовете на 64 общини с богато културно-историческо наследство и потенциал за развитие на туризма, културни и научни институции. Сред участниците, подготвящи доклади, е и археоложката Диана Димитрова, най-близкият съратник на вече покойния Георги Китов. Нейната тема е "Долината на тракийските царе - среда на туристически маршрут между София и Варна".

Непосредствено след форума във Варна ще се проведе и 44-ият конгрес на Световната асоциация на туристическите агенции, отново на тема "Културен туризъм".