ГЕРБ иска да реже заместниците на кмета

Мисия Варна

04-08-2010, 12:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кметът на Варна да има максимум трима заместници предлагат от ГЕРБ, тъй като сегашната бройка от 7 замове е твърде голяма.

Освен това един от тях явно не изпълнява функциите си, тъй като беше избран за депутат, коментира гербаджията Орлин Симеонов, имайки предвид съпартиеца си Свилен Крайчев.

В общината работят общо 537 души, стана ясно от справка за структурата и състава на кметската администрация, която разгледаха днес местни парламентаристи. Според гербаджиите бройката е твърде раздута, което налага да бъде оптимизирана. Янко Станев от ДПС обаче контрира, че по закон общинският съвет не може да определя числеността на чиновниците, а само да препоръчва на кмета.

Колкото до заместниците на Йорданов, на практика ГЕРБ настоява да бъдат махнати трима. Мястото на депутата Крайчев по закон обаче трябва да бъде запазено. Към момента замове на Йорданов са Антон Жожев, който отговаря за правните въпроси, Коста Базитов е ангажиран с образованието, доц. Христо Бозов - със здравеопазването, доц. Борислав Борисов е спецът по бюджет и финанси, арх. Венелин Жечев дирижира инфраструктурата и архитектурата, а бившият шеф на варненската полиция ген. Веселин Петров има грижа за сигурността.

Орлин Симеонов недоволстваше и от сливането на двете общински дирекции “Образование” и “Младежки дейности и спорт”, тъй като щатът им не се намалява, а просто се събира - общо 67 чиновници. Коста Базитов пък контрира, че ще бъдат направени съкращения, но въз основа на разчетите за издръжката на общината и подчерта, че всъщност в двете дирекции работят около 43 служители.