Бюджетът на Варна – хем орязан, пък расте

Мисия Варна

04-08-2010, 16:59

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бюджетът на община Варна се е увеличил от близо 210 милиона лева на малко над 213 милиона, стана ясно от думите на зам.-кмета Борислав Борисов.

Той представи пред финансовата комисия на местния парламент актуализацията на общинската хазна към шестмесечието на годината. Борисов триумфално подчерта, че орязване има, но това не винаги води до намаляване на бюджетната макрорамка.

„От това не бих направил извода, че общината е много добре или пък – много зле“, коментира още зам.-кметът по финансите.

Увеличението на местния бюджет главно се дължи на плащанията от републиканския. Общината загуби над 2 милиона лева заради променените стандарти за държавно субсидиране, но пък се увеличили приходите за делегираните от държавата дейности на територията на Варна - от 88,9 милиона на 91,7 милиона лева. Още около милион дошли по програма ФЛАГ. Имало и други междинни плащания, които досега не били заложени в бюджета.
Фактът, че макрорамката на местната хазна не е намалена се дължи на антикризисната програма на общината – на намалените разходи и на строгия контрол върху харчовете, също триумфално заяви шефът на бюджетната комисия Янко Станев от ДПС

От думите на Борисов стана ясно, че издръжката на кметската администрацията е орязана с 1,1 млн. лв. или с 19%. 11 на сто от тях са за сметка на заплатите на чиновниците. Планираните приходи от имуществени данъци се запазват на малко над 50 милиона. Спад и то сериозен има при данъка върху придобиване на имущество – там се очакват близо 2 милиона лева по-малко. Това обаче щяло да се компенсира с по-голямата събираемост на данък „сгради“.

Дупка от около 20 % е заложена в приходната част при актуализацията на бюджета, заявиха местни парламентаристи от БСП. Червените са опозиция след ареста на лидера си Борислав Гуцанов и последвалата му смяна като председател на съвета. Когато още бяха на власт - в началото на годината при приемането на Бюджет 2010, социалистите не казаха нищо подобно. Напротив, тогава зам.-кметът Борисов негодуваше, че му залагат дупка – приходи, които няма как да събере.

Спор за пари – уличните кучета или възрастните хора

Най-големият спор при дебатите около актуализацията на бюджета всъщност беше дали да бъде построен временен приют за бездомни кучета или да бъде ремонтиран домът за възрастни хора „Гергана.“

Припомняме, че за цялостния ремонт на дома беше обявен търг за избор на фирма-изпълнител, но тъй като държавата не отпусна предвидените за целта 500 000 лева, ремонтът пропадна. Заради това общинският съветник Тодор Мутафов настоя заложените в бюджета 400 000 лева за кучешкия приют, да бъдат пренасочени да ремонта на дома за възрастни.

Колегите му първоначално приветстваха идеята, но после се оказа, че тя е неизпълнима. Причината е, че трябва наново да се организира конкурс за обществена поръчка, което ще отнеме месеци, а може и половин година. През това време пък щял да пропадне вече приключеният конкурс за цялостен ремонт на водопреносната и канализационната мрежа на дом „Гергана“. Мутафов обаче твърдеше, че не е необходим нов конкурс, а може да се ползва стария, чието изпълнение беше спряно, заради отказаните държавни пари.

В крайна сметка финансовата комисия реши сега да бъде проведен конкурс за пълен ремонт на дома за възрастни, а парите да бъдат заложени и платени от социалната програма за 2011 година. Според БСП обаче това означава, че ремонт всъщност няма да има. Причината е, че общината все още няма социална програма за догодина, което автоматично означава, че няма и пари, с които да бъде платен ремонтът.