Добавят и автобуси към неатрактивните гари

Туризъм

07-08-2010, 11:54

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Към жп гарите в 4 града, които Министерството на транспорта иска да даде на концесия, ще бъдат изградени и стоянки за междуградски автобуси.

Това предвижда стратегията на правителството, за да намери най-после стопанин за гарите в София, Варна, Бургас и Пловдив, стана ясно днес по време на посещението на министъра на транспорта Александър Цветков във Варна. Според него така ще се подобрят ЖП и автомобилният превоз, като се предлага комбиниран билет до населени места, в които няма изградена ЖП инфраструктура, и обявените за отдаване на концесия гари ще станат по-атрактивни за инвесторите.

До края на септември ще бъдат готови концесионните анализи за Пристанище-Варна. Тогава ще стане ясно и какви ще са условията, които държавата ще предложи и на кандидатите да стопанисват фериботния комплекс и пристанище Варна-Запад.
Както за гарите, така и за пристанище Варна транспортното министерство все още не е намерило инвеститор, въпреки че още преди 3 месеца обяви, че дава 10 обекта на концесия.

Имало само едно запитване за пълна концесия на пристанище Варна. Иначе много от фирмите с бизнес във Варненското езеро са поискали да стопанисват отделни кейови места, което, според експертите на министерството, е неприемливо.

Едно от основните условия, които правителството ще постави при избор на бъдещ концесионер, е той да е в състояние да осигурява товари за порта.

Като несериозна определи министър Цветков заканата на Националното сдружение на превозвачите да блокира основните шосета в знак на простест срещу  забраната за движение на големите камиони между 3 следобед и 8 часа вечерта в дните петък и в неделя. Цветков пресметна, че 10-те часа на седмица през 4-те уикнда на август няма да навредят фатално на превозвачите.

Все още няма закон, който да регулира полетите на малки въздухоплавателни средства, призна Цветанов, но анонсира, че работна група вече умува над правила, които да намалят риска от трафика в небето над плажовете.