Планът за преструктуриране на БДЖ вече давал резултати

Туризъм

09-08-2010, 11:12

Снимка:

СНИМКА: ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Финансовият резултат на "Български държавни железници" за първата половина на тази година е с 10 млн. лв. по-добър в сравнение с 2009 г.

Вече няма забавяне и при изплащането на заплатите. Това са първите ефекти от действието на плана за преструктуриране на компанията, включващ съкращаване на работни места, стриктна бюджетна дисциплина и ограничаване на разходите, съобщи транспортният министър Александър Цветков във Варна днес. Той потвърди, че по време на визитата на президента на Групата на Световната банка Робърт Зелик у нас ще се водят преговори за експертна и финансова помощ от институцията за стабилизиране на БДЖ. Железниците дължат около 450 млн. лв. на кредитори и доставчици. Заемът, който ще искаме от Световната банка, ще идва на траншове, паралелно ще се изпълнява планът за преструктуриране на компанията, така че през 2014 г. тя да има положителен финансов резултат. Проблемът с необходимото обновяване на подвижния състав на железниците продължава да стои, но за момента не можем да си позволим подобен разход, така че решението му ще се търси в следващи години, каза Александър Цветков.

Робърт Зелик пристига днес във Варна в рамките на източноевропейската си обиколка, която включва посещения и в Молдова и Литва. Заедно с еврокомисаря и бивш вицепрезидент на Световната банка Кристалина Георгиева, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев той ще посети пътя Варна - Добрич, който се рехабилитира с финансиране от Световната банка. Министър Трайков ще му домакинства в посещението на парк-музея "Владислав Варненчик" и Археологическия музей. Програмата на Робърт Зелик предвижда още срещи с президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и почти всичките му министри.

Очаква се утре в София Бойко Борисов и Робърт Зелик да подпишат меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството в областта на развитието на инфраструктурата на България. Той ще е основа на партньорството ни със Световната банка до 2014 г. Трезорът ще даде рамо на МРРБ да подготви инфраструктурни проекти за около 4 млрд. лв., с които България да кандидатства през следващия програмен период 2014 - 2020 г.