Видеохолика започва: Поддържайте илюзията жива

Варна Лайф

10-08-2010, 09:32

Снимка:

Нено Белчев

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Фестивалът Видеохолика, който започва днес, е видео арт форум с международно участие, който представя на варненската публика, както и нa гостите на града забележителна и високо стойностна програма от видео арт.

Международният видео арт фестивал Видеохолика сe организира от асоциация Видеохолика, в партньорство с опитни световни видео и кино оператори.

Видеохолика включва организацията и провеждането на поредица от видео арт прожекции, изложби, дискусии и семинари, отнасящи се до видео изкуството, както в традиционни галерийни пространства във Варна, така и на нетрадиционни обществени пространства, нови като обкръжение за съвременното изкуство, или където то е малко познато.

Фестивалът е адресиран както към професионалната публика, така и към аудитория, която не е имала контакт със съвременното изкуство до момента и която посредством организираните прояви е провокирана към търсене на нов смисъл и идентичност сред непозната за нея идейна среда.

Фестивалът Видеохолика представя не само достиженията на утвърдени автори, а и дава възможност за изява на млади творци, работещи в полето на съвременното изкуство, които притежават професионални качества и работата им се отличава с оригинален творчески език.
,
Откриването е тази вечер на открито, във вътрешния двор на Археологическия музей.

В първата вечер ще има 24 прожекции с общо 100-минутна продължителност.

Стартът е в 21 ч., а входът за всички вечери е свободен.

Всяка вечер от 10-ти до 18-ти август Видеохолика ще има за домакин различно място в Морската столица.

Пълната програма вижте тук.

4-членното жури е в състав Веселина Сариева (България) - културен активист, Диню Ли (Великобритания/Китай) - aртист, Антони Бенуорт (Швейцария) - артист и Йово Панчев (България) - куратор, артист.

Видеохолика е организация с нестопанска цел, базирана във Варна, работеща в сферата на организирането, реализирането, подпомагането, установяването и развитието на различни интервенции в областта на съвременното изкуство и култура в България и в чужбина, в сътрудничество с местни, национални и международни културни партньори.

Обединявайки и сътрудничейки си със художници, куратори, арт критици и други арт професионалисти от цял свят, организация Видеохолика се превръща в място, където хора, институции и инициативи, работещи в сферата на съвременното изкуство, комуникират и обменят идеи и опит.

Повече информация за организацията и арт форума Видеохолика на www.videoholica.org