Радио Варна остана без шеф

Варна Лайф

10-08-2010, 14:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тежък удар по варненската журналистическа гилдия нанесоха пратениците на БНР във Варна.

Комисията от столични радиосветила трябваше да избере нов шеф на Радио Варна след като сегашният - Енчо Чакъров,  е вече пенсионер. Оказа се обаче, че изпитващите не са харесали нито един от претендентите и не са посочили на директора Валери Тодоров име за одобрение. Тази сутрин всеки от деветимата, допуснати до 2-я тур, са били предупредени писмено, че показаните по време на събеседването резултати не са дали основание на комисията да направи класиране на кандидатите и да препоръча на директора фаворит за поста във Варна. Други 3-ма кандидати отпаднаха (или се отказаха) още след първия тур - по документи.

Конкурсът за директор на Радио Варна беше забулен в тайна още от самото начало. Никой не обяви кои са кандидатите за поста, нито колко са, нито кои са успели да стигнат до втория решаващ тур. Първо имаше информация, че 11 души са останали на финала, но по-късно се оказа, че те са 9.

За шефското място в Радио Варна се надпреварваха и бяха отхвърлени бившият продуцент на радиото Наталия Гешева, бившият шеф на БНР ИВан Обретенов, общинската съветничка от "Атака" Евгения Александрова, Юлиян Страшимиров, който сега е шеф на рекламата на Радио Варна, Диян Дончев, който след няколко години като водещ и новинар в Радио Варна се посвети на издателския бизнес, действащите журналисти Христо Гинев, Даниела Иванова, Спас Спасов и Елица Виденова.

"Да бяха 3-ма кандидатите, да повярваме, че няма достоен. Но сред тези 9 имаше поне 4-ма с достатъчно опит и воля да променят нещата в Радиото. Да не говорим, че беше отхвърлен и един от успешните предшественици на Валери Тодоров", коментираха вчера репортери от медията.

Най-вероятно няма да бъде насрочен нов конкурс, научи ВарнаУтре.бг По закон за длъжността не се изисква такъв и неуспешното препитване от миналата седмица било само знак на добра воля (или по-скоро разузнаване с бой) от страна на Валери Тодоров и екипа му. Сега ръцете на директора на БНР са развързани той сам да избере нов началник за варненци. Така без излишен шум на вакантното място може би все пак ще седне соченият за фаворит още в началото на лятото Ивайло Савов - дългогодишен и настоящ шеф на Радио Шумен, доверен човек на Тодоров.

Другата версия за унизителния фарс с конкурса е, че комисията не е избрала нито един от кандидатите, за да се предпази от съдебни дела, заведени от останалите 8. Процедурата можеше да бъде оспорвана заради казуса "Даниела Стойнова", станал тема и на протест от страна на гражданско сдружение. Участието на кореспондентката на БНР в комисията беше спрягано като конфликт на интереси заради професионалната зависимост на репортерката от бъдещия шеф, който тя трябваше да избира.

Междувременно единият от кандидатите публикува своя версия за случилото се както и концепцията, с която е участвал в конкурса. В блога си той призовава и другите 8 да направят същото.