Съветници пак бойкотираха сесията на местния парламент

Мисия Варна

11-08-2010, 13:36

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Два часа преди възможното време за приключване на сесията на местния парламент в залата вече нямаше кворум.

Така за пореден път местните парламентаристи провалиха нормалното провеждане на заседанието, което наложи то да продължи и утре. За да има кворум, е необходимо от общо 51 общински съветници да присъстват поне 26. Още в 16:00 часа обаче столовете в залата опустяха. Поименна проверка на кворума показа, че са останали едва 24 души.

Първи си тръгнаха от „Атака“, вероятно защото не мина предложението на шефката им Евгения Александрова да бъдат гласувани пари за провеждането на литовска изложба във Варна.  

След емоционалната разпра между Веселин Марешки и Неделчо Михайлов техните групи също си заминаха. Марешки обаче се върна за проверката на кворума само и само да демонстрира, че за разлика от Михайлов не бойкотира сесията. Освен това липсваха хора от БСП, от дясната група, Димо Стоев от ГЕРБ изобщо пък не се появи на следобедното заседание, след като преди това беше разкритикувал актуализацията на бюджета, с което си навлече гнева на председателя на финансовата комисия Янко Станев от ДПС и на зам.-кмета по финансите Борислав Борисов.

Няма да има лаптопи за електронно гласуване

Малко преди разпадането на кворума местните парламентаристи отхвърлиха предложението за въвеждане на електронно гласуване в общинския съвет. То предвиждаше да бъдат купени 54 лаптопа и софтуер за електронно отчитане на поименните гласувания в залата. Първоначално предложението за отваряне на конкурсна процедура за покупка на техниката мина, но от БСП оспориха гласуването. При повторния опит гласовете се оказаха недостатъчни. Основният мотив за оспорването бе, че първоначално ставаше въпрос за принципно решение дали да бъде въведено електронно гласуване или не. Днес в зала обаче се оказа, че нещата незнайно как са стигнали по-далеч, а именно - директно до провеждането на конкурс за доставка на лаптопи.

Това даде повод на Марешки да заяви, че няма да гласува подобно решение, докато не бъде обявено точно от коя фирма общинският съвет ще купи компютрите и софтуера.

Всъщност, ако общинските съветници се поразровят в архива си, ще открият, че вече имат гласувано решение за въвеждане на електронна система за отчитане на гласовете. То е поне от преди 3 години. Тогава с промени в закона беше решено общинските съвети в цялата страна да гласуват поименно решенията, които касаят разпореждане с общинско имущество и средства.

От тогава насам това става по следния начин – при всяко отделно гласуване от микрофона едно по едно се изчитат имената на всички 51 местни парламентаристи, като всеки от тях заявява на глас вота си – за, против или „въздържал се“. В рамките на една сесия се е случвало да има по 100-150 такива поименни гласувания, което отнема много време. Обикновено това става за сметка на дебатите, тъй като на съветниците им писва от монотонното четене на имена, което се повтаря по 100 пъти на ден.