В местния парламент – грешката е вярна

Мисия Варна

12-08-2010, 13:05

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Устата говори едно, обаче ръката не слуша и гласува точно обратното.

На това станаха свидетели зрителите на днешната сесия на местния парламент.

Повод беше гласуването на сделката за продажба на седем общински имота чрез конкурс, която всъщност си е чиста заменка за няколко апартамента и офиси на различни места в града. Всъщност тя беше одобрена още на предната сесия, въпреки протестите, че не е изгодна за общината и на всичко отгоре е стъкмена така, че имотите да бъдат спечелени от точно определена фирма.

Предложението за сделката беше вкарано от кмета и получи одобрението на новото мнозинство около ГЕРБ. Тогава от БСП протестираха, че 8 апартамента и няколко офиса са твърде малка цена, срещу която някой ще получи седем имота. Освен това критериите към фирмите участници в конкурса говорели, че той от сега е предрешен. А именно - кандидатите да имат 15 милиона годишен оборот през последните три години и дълготрайни материални активи на стойност 8 милиона лева.

След сесията от ГЕРБ признаха, че са сбъркали, като са одобрили въпросната сделка. Лично новият председател на комисията по общинска собственост Орлин Симеонов заяви, че грешката ще бъде поправена. Така беше свикано заседание на комисията и след дълги дебати тя стигна до извода, че условията за провеждането на конкурса трябва да бъдат променени. А именно в замяна на седемте имота общината да получи колкото се може повече готови жилища, в които да бъдат настанени крайно нуждаещи се от покрив над главите варненци. И никакви офиси – само жилища и то нови – построени максимум преди 5 години.

Освен това комисията беше категорична, че трябва да отпаднат критериите за 15 милиона годишен оборот, за да могат на конкурса да се явят повече фирми кандидати за седемте имота. Идеята бе да се създаде реална конкуренция, от която общината да спечели максимален брой жилища срещу имотите си. Така съветниците гласуваха да бъде отменено решението за сделката при старите условия.

Дотук добре! На днешната сесия на местния парламент коментарите и дебатите около сделката бяха в същата посока – да бъде отменена, каквото е предложението на комисията и да се подготви при вече новите условия.

Симеонов мотивира предложението за отмяна на скандалната сделка с думите, че конкурсните условия не защитават интереса на общината. В подкрепа на това бяха и останалите изказвания. Веселин Марешки обаче настоя да бъде изяснен въпросът със съмненията за корупция около сделката. И поиска отговор на въпросите кой я е вкарал в общинския съвет, кога е станало ясно, че тя мирише, коя е фирмата, за която са били предназначени седемте имота и защо те се предлагат накуп, а не един по един. Единственият отговор, който даде Симеонов гласеше, че предложението е внесено от кмета и в него не е посочена никаква фирма. Припомняме, че още на предната сесия от БСП разкриха, че става въпрос за фирма на строителния предприемач Живко Желев.

И така се стигна до самото гласуване, при което се очакваше одобрената в края на предния месец сделка да бъде отменена,  както предложи комисията по общинска собственост и в каквато посока се изказаха днес местни парламентаристи от всички политически сили.

Нищо такова обаче не се случи, тъй като Орлин Симеонов и цялата група на ГЕРБ гласуваха с „въздържал се“. Тоест не подкрепиха отмяната на скандалната сделка. Така гербаджиите я оставиха в сила и то при старите условия, които те сами нарекоха грешка и подчертаха, че са в ущърб на общинския и обществения интерес.

Марешки иска детектор на лъжата в общинския съвет

Взаимната неприязън между зам.-председателите на местния парламент Веселин Марешки и Неделчо Михайлов роди нови бисери и на днешното заседание. Първо аптекарският бос поиска преди заседание общинските съветници да минават през дрегери за проверка за употреба на алкохол и на наркотици, а след това и да държат тест на детектор на лъжата. Повод за думите му станали срещи с варненци, които го питали да не би местните парламентаристи да ходят пияни и дрогирани на сесии, че гласуват такива скандални решения или просто си били корумпирани.

Изказването на Марешки предизвика остри ответни реакции в редиците на председателстваната от Михайлов партия „Нашият град“. Първо популярният тв водещ допълни, че е необходимо съветниците да минават и през психотест, като всички разбраха, че това се отнася най-вече за Марешки. После Михайлов направи заядлива забележка на аптекаря, че е дошъл на сесия по джапанки и със скъсани къси панталони. Това пък даде повод на бизнесмена за пореден път да поиска оставката на Михайлов да бъде гласувана като точка от дневния ред. Според Марешки причината за искането му е, че лидерът на „Нашият град“ му е оказал вербален натиск да подкрепи с гласа си решението за изграждане на детска гадина във „Владиславово“, в замяна на което общината ще даде два свои имота на фирмата строител.

До гласуване на оставката не се стигна, тъй като кворумът в залата за пореден път се разпадна. Така по време на септемврийската сесия Марешки отново ще има повод да припомни за оказания му от Михайлов натиск.

Липсата на кворум принуди малкото останали в залата местни парламентаристи да подемат разговор за и против ходенето по къси панталони на сесия. Разговорът поде бизнесменът Красимир Узунов от партия ГЛАС. Той настоя да се забрани официално ходенето на сесия по джапанки, къси гащи и тениски. „Абсолютно съм съгласен“, иронично го подкрепи Марешки, който се беше спретнал именно по описания от Узунов начин.

Председателят на съвета Николай Апостолов се съгласи веднага да подложи на гласуване предложението, но, както стана ясно, в залата нямаше кворум, тъй като отсъстваха 27 местни парламентаристи.   

Коментари предизвика и външният вид на Евгения Александрова от „Атака“. Измачканият  панталон и червената тениска, с които се беше издокарала тя, предизвикаха недоумение у бившия кмет Христо Кирчев, който беше сред зрителите на днешната сесия. Според него е недопустимо на заседание да се идва така сякаш току-що си копал на лозето.

В този си вид и с ръце в джобовете Александрова декларира, че на сесията през септември „Атака“ и ГЕРБ ще внесат предложение председателите на комисии от ДПС да бъдат освободени от постовете си. Става въпрос за Янко Станев и Октай Мустафов.

Всъщност свалянето на Станев от шефския стол на бюджетната комисия вече беше предлагано два пъти – по веднъж от „Атака“ и от ГЕРБ, но не мина нито един път при гласуванията.

И така... общинските съветници излязоха в лятна ваканция.