Варненските ветеринари не отказват помощ на стопаните на животни

Мисия Варна

12-08-2010, 13:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненската ветеринарна колегия се разграничава от позицията на Българския ветеринарен съюз за съмнения за наличие на хормони в месните продукти.

Това става ясно от писмо, изпратено от колегията до Министерството на земеделието и храните, Асоциацията на свиневъдите, Съюза на птицевъдите, Асоциацията на месопреработвателите и Асоциацията на млекопреработвателите. Варненската колегия към БВС не смята, че е в тяхна компетентност работата, контролът и оборудването на лабораториите, изследващи остатъчни количества токсини, антибиотици и хормони в млякото, месото, яйцата и фуражите. Вносът и износът на фуражи също нямат отношение към функциите на практикуващите ветеринарни лекари.

Изказаните мнения на ръководството на БВС уронват авторитета и конфронтират държавната ветеринарна структура със съсловни организации и земеделски стопани, и са в разрез с приоритетите на съюза, смятат още от варненската колегия и допълват, че в Националната ветеринарномедицинска служба и нейните териториални подразделения има структури, на които са възложени контролни функции и които имат право да изказват компетентно мнение.

Колегията поддържа позицията си, че ветеринарните аптеки са излишно звено, което обслужва само лични интереси и дейността им е в ущърб на практикуващите ветеринарни лекари, производители и преработватели в страната. От колегията твърдят, че нейните структури не отказват ветеринарномедицинска помощ на стопаните на животни.