Данъчните запорираха 60 сметки на длъжници във Варна

Мисия Варна

13-08-2010, 07:25

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още в първия ден от пилотния проект на НАП, който стартира във Варна, София и Пловдив, данъчните в морската  столица запорираха в интернет 60 сметки на длъжници.

Над 1000 души с просрочени задължения за данъци и осигуровки от трите региона получиха запор на банковите си сметки след изпращане на запорно съобщение с електронен подпис.

В проведената кампания във Варна участваха всички офиси в обхвата на териториалната дирекция – Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Силистра и Русе. Запорирани са над 60 сметки на длъжници. Наложените запори са за задължения над 100 лв., съобщиха от НАП.

Днес публичните изпълнители от НАП – Варна изпратиха над 2500 уведомителни писма на задължени лица относно непогасените им публични задължения към институции като МВР, съдилища, РИОКОЗ, общини и други.

„Към момента практиката по налагане на запорни съобщения по електронна поща остава действаща. Имаме подкрепата и положителната нагласа на три търговски банки. Предстоят преговори за разширяване на кръга на банките, с които НАП ще работи по новия начин. Доброволното погасяване на задълженията остава приоритет, но когато усилията в тази насока не дават резултат, търсим нови и модерни алтернативни начини за събиране на просрочените задължения”, каза териториалният директор на НАП Варна Светлан Петков.