С презерватив и рефрешната банкова сметка на „Любовта е лудост”

Мисия Варна

16-08-2010, 12:32

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

Откриването на фестивала ще започне с филма на Вера Глаголева „Една война”, филмът бе удостоен с награда от последното издание на София Филм Фест.

Директорът на ФКЦ Илко Раев продължава акцията си по събиране на средства от дарители и благодеятели в помощ на варненския любовен кино фестивал.

Този път предизвикателството не е стъклена касичка, а пакетче кондоми с различни форми, цветове и аромати, върху което е изписана банковата сметка на „Любовта е лудост”.

По мнението на организаторите на фестивала, това издание ще предизвика ценителски фурор в търсенето и предлагането на оригинални кинотворби. В конкурсната програма са включени 12 филмови заглавия.

Разгледайте програмата »

Откриването на фестивала ще започне с филма на Вера Глаголева „Една война”, филмът бе удостоен с награда от последното издание на София Филм Фест.

Руският филм „Една война” е създаден по действителни събития, които разкриват непознати страници от историята на Втората световна война. Действието се развива през май 1945 г. на малък, усамотен остров, където пет млади майки, под зоркото око на един пазач, са заточени с децата си за изтърпяване на присъда. Прегрешението на жените е, че петте деца са от извънбрачни връзки с окупаторите. В очакване на Деня на победата те не спират да се надяват, че когато той настъпи, ще поемат пътя към дома си. Но когато войната приключва, на острова пристига майор Максим Прохоров от НКВД, натоварен с мисията да изпрати жените в трудови лагери, а децата – в домове за сираци.

„Една война” е втори филм на Вера Глаголева като режисьор. Глаголева е известна руска театрална и филмова актриса, сценаристка, родена е в Москва. Руското кино ще има продължение в една от паралелните програми, посветени на творчеството на А.П.Чехов. Класиката в жанра са ленти като „ Пиеса за механично пиано”, „ Дамата с кученцето”, „Вуйчо Ваньо”.

Публиката на Варна ще види и последната лента на Карен Шахназаров от 2009 „Палата номер 6”, верен на своя оригинален и същевременно плътен интерпретаторски прочит на Чеховото творчество.

Журито все още се пази в тайна. Едно е сигурно: от общо петима артисти членски състав - едно място се пада на български творец.

Любопитна е и програмата, свързана с постиженията на Словашкото съвременно кино. Гост от страна на участниците ще бъде г-жа Александра Стрелкова - директор на Словашкия филмов център.  Гости от Полша, Иран, Русия заедно с любимите артисти на родното кино ще бъдат представителната част на фестивала.

Кинолентите ще бъдат обект на анализ на утвърдени родни критици: проф. Вера Найденова, проф. Божидар Манов, проф. Неделчо Милев, Геновева Димитрова, Людмила Дяковска  и др.

Татяна Лолова, Никола Анастасов, Гинка Станчева, Христо Мутафчиев, Йоана Буковска, Ернестина Шинова, Весела Казакова, Стефка Янорова, Александра Сърчаджиева, Явор Бахаров, Теди Москов са част осигуреното звездно присъствие, което с всеки ден се увеличава и ще се погрижи за колорита на фестивала.

В съпътстващите програми участие ще имат и две радио медии: БНР-Варна и БГ Радио. По повод юбилеите на Валери Петров и Георги Черкелов са предвидени също филмови вечери.

Фестивалните изяви се обогатяват и с фестивални следобеди - от тази година прожекции ще има и в 14.00, а най-късните са в 22.00. Тези часове са предвидени за неконкурсни, но твърде провокативни филмови предложения.

Всички варненски хотели са се включили в спонсорирането на фестивалните събития.

Илко Раев пожела следващата година културната комисия на града ни да „разпределя равностойно” фондовете, отредени за фестивали на града. За разлика от други местни фестивали, този се радва на подкрепа от Общината, възлизаща на стойност 25 000 лв.

От 27 август столица на любовта ще е Варна, с презерватив и рефрешната банкова сметка, фестивалът ще повиши градуса на лудостта в емоционалния свят на гости и туристи. Дано!

За приятелите на фестивала банковата сметка в лева е:
SG „ Експресбанк” - кл. Варна
IBAN BG88TTBB94001515080408
SWIFT:BIC:TTBBBG22