„Манолете”: Между любовта и смъртта или естетското касово зрелище

Мисия Варна

20-08-2010, 12:17

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

Испанската драма „Манолете” ще закрие фестивала "Любовта е лудост" на 2 септември, в 19:00 ч.

Определено двете официални вечери с церемониите по откриването и закриването на варненския любовен филмов фестивал предлагат силни заглавия.

При условие, че историите, свързани с Втората Световна война ви се струват тежки и твърде сложни за възприемане („Една война”- 27 август от 19.00, зала 1 на ФКЦ) , препоръчително е посещение на филма „Манолете”, с чиято прожекция ще се закрие фестивалът (2 септември от 19.00, зала 1 на ФКЦ). Филмът представлява естетски заснет, мелодраматичен сюжет с документална основа. 28 август 1947г. е последната корида на номер „едно” сред тореадорите Мануел Родригес Санчес, известен с фамилията на своите деди като Манолете. Времево фабулата се развива, като последният ден от живота на тореадора се разделя на няколко паралелни истории от 18-месечната връзка между Манолете и актрисата Лупе Сино.

Манолете среща своята голяма любов, когато е на върха на славата и до този момент единствената му страст е коридата. Връзката между Манолете и Лупе се възприема с неодобрение както от страна на мениджърите на Манолете, така и от страна на семейството му. Хрониките разказват,че Манолете късно започва своята кариера като тореро, едва 15- годишен той показва интерес към коридата. За периода от 1939 (годината, когато в Севиля е коронован като тореро)  до 1947, той е един от малцината тореадори, които съумяват в продължение на 8 години да бъдат на върха. През 1944 г, Манолете поставя рекорд като осъществява 902 срещи със смъртта, при които излиза победител. Критиката пише: „Досега не се е появил такъв тореадор като Манолете, който да притежава съвършена елегантност, грация и достойнство при борбата с биковете”.

Премиерата на „Манолете” бе през юни, миналата година. Холандският режисьор Мено Мейес е имал намерение да завърши проекта си през 2007, когато Испания отдава почит на отминалите 60 години от смъртта на Манолете. Поради финансови затруднения, филмът излиза година по-късно. В коопродукцията на Великобритания и Испания в ролята на Манолете публиката ще почувства неотразимата игра на Ейдриън Броуди, който изключително прилича на реалната личност. Манолете е нежен, тъжен, отдаден на сънищата човек, който като всеки испанец страстно ревнува и обича. Но както казва неговата муза Лупе Сино (Пенелопе Крус): ”Смъртта е истинската ти любов, а аз съм само твоя наложница”, така и любовта на Манолете към живота е подчинена на коридата и опасностите.

Филмът предлага изключителен монтаж и поетичност на картините, в които лицето на Пенелопе Крус се слива с отражението на биковете, а доминиращите цветове не изневеряват на испанския колорит-оранжево, червено, жълто, розово. В саундрака към филма като вокалист, публиката ще разпознае гласа на Конча Буйка, от който и стените на зала 1 във ФКЦ могат да настръхнат. Навършил едва 30 години Манолете напуска света, направил облог със смъртта. Споменът за него е като дъжд от листата на червени рози-финалният кадър на една стилна кинотворба, с типично по испански крайни, съдбоносни кулминации.