Фотограф реди изложба в мазето на баба Васа в Шабла

Варна Лайф

20-08-2010, 14:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Столичният фотограф Максимилиян Праматаров ще подреди изложба в Шабла.

Тя ще бъде открита утре вечер в 21 часа не къде да е, а в … мазето на 82-годишната баба Васа.

Творецът е поканил още две групи артисти. Софийското дуо за електронна музика 1000NAMES ще свири на живо до малките часове на нощта, а Милена Георгиева и Лео Каличе, работещи в областта на екстериорния дизайн, ще представят светлинна инсталация в градината на възрастната жена.

Това е поредното лято, в което баба Васа приютява съвременното изкуство в уникалното си мазе, намиращо се в дома й по ул. „Марица” в Шабла. Тя разказа, че нестандартната идея е на внука й Лазар Лютаков, който живее и работи във Виена.

Преди няколко години, когато Лазар бил абсолвент, той е поканил приятели в черноморското градче. Боядисали помещението на старицата и го избрали да бъде място, където да подреждат снимки и картини на наши и чужди автори.

Оттогава всяко лято младите хора се събират и подреждат последните си творби в мазето на възрастната стопанка, което днес има и блог в глобалната мрежа - baba-vasa.

В него младите приятели на баба Васа пишат, че прословутото мазе е основано през 2002 г. и това е некомeрсиално пространство за съвременно изкуство. Изложбената площ обхваща около 10 квадратни метра. Архитектониката следва принципите на white cube, помещава се в мазето на стара къща.

За 8-те си години съществуване в Мазето са представени произведения на около 30 автори.

Тази година Максимилиан Праматаров,  който живее и работи в Австрия, ще представи изложба, която ще включва както дигитално диашоу на серия черно-бели фотографии, документиращи групово посещение на няколкостотин облечени в бяло тийнейджъри на концерт, така и road-trip серия от полароиди.