В Албена откриха детски кинофестивал

Варна Лайф

24-08-2010, 17:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В Албена започна третото издание на международния детски кинофестивал "Алые паруса", съобщи за ВарнаУтре.бг пресаташето на феста Димитър Апостолов.

Той заяви, че на обитателите на детския международен оздравителен лагер "Бригантина" им предстоят шест фестивални дни на срещи с прекрасния свят на киното и с техните създатели.

Откриването на фестивала се състоя в зала "Вариете"и се превърна в истински празник на  детското изкуство. Десетки ансамбли за песни и танци от Русия и България пяха и танцуваха пред своите сънародници и гостите на форума. Заедно с тях в пъстроцветния спектакъл на сцената се впуснаха и любими на малки и големи зрители театрални и филмови актьори.

Президентът на "Алые паруса" и създател на кинофестивала - актьорът Василий Лановой, се обърна към публиката с думите: "Това което почувствах на откриването на кинофестивал, е  любовта на децата, която изразяват чрез своите песни и танци към зрителите. Този фестивал събра толкова много актьори, колкото не може да събере на едно място нито един наш фестивал."

Успех на фестивала пожела и артистичният му директор Николай Урумов. "Очакват ни прекрасни срещи и дни, изпълнени с много радост и хубави мигове, в които главната роля е поверена на негово величество киното", отбеляза популярният български актьор.

В  кинофестивала Русия и България представят по четири филма, адресирани към детската аудитория, а Франция с три. Програмата днес продължи с прожекция на френския игрален филм "Logorama" , реализиран от Francois Alaux, Herve de Crecy и Ludovic Houplain, както и на българската лента "Малка нощна приказка" на Николай Акимов. Състоя се и творческа среща между българските участници във фестивала с български деца.