'Рябинов валс' - разминирай невъзможната любов!

Мисия Варна

24-08-2010, 14:18

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

За киното по действителен случай на МФФ "Любовта е лудост"

Вечно зелената рябина е един от символите на Русия.

Устойчивият на ниски температури червен плод излъчва красота и уют под покривката на дебелия пухкав сняг.

В "Рябинов валс", филм на младия режисьорски тандем Альона Семьонова и Александър Смирнов, няма да видите този красив плод, но лентата ще ви разкаже история по действителен случай за Вологодска област (намира се на 500 км северно от Москва), чиито полета по време на Втората Световна война са превърнати в минна зона.

В края на войната районът е обитаван единствено от жени, които са принудени в период на три години, след отстъпването на окупаторите да се занимават със сапьорска дейност, поради липса на реална военна защита.

Снимките се осъществяват в Ростовска област, която наподобява географски природата край р. Вологда.

Историята е посветена на младите жени - сапьорки, обучавани от руски войници в тактиката на сапьорството.

Между Полина и Алексей пламва невъзможна любов - тя е омъжена за изчезнал фронтовак, а той е командирован по разпределение.

Внезапно съпругът се завръща и отношенията се превръщат в кошмар за трите действащи лица.

Акрисата Карина Андоленко (Полина) разказва, че за да влезе под кожата на своята героиня изслушва спомени на очевидци от Вологдска област.

След като се запознава с реалната история, тя споделя с облекчение: "Благодарение на подвига и жертавата на тези хора, днес мога да се събудя спокойно!".

След срещи с младата публика, режисьорката Альона Семьонова разказва, че московските тийнейджъри никога не са предполагали за възможността подобна история да се е случвала с родителите на техните родители.

"Младите нямат памет и знание, през какви невероятни изпитания са преминавали някога хората."

"Рябинов валс" е камерна история за живота на ръба, за любовта между небето и смъртта.

Лентата е открит урок за това, как се посреща и изпраща смъртта, особено ако тя е свързана с финала на млади сърца, все още не изпитали ударите на съдбата.

Възможно е този филм да ни се стори като нравоучителен епос, но ако се вгледаме само в една от многото му сцени, например тази с танца на сапьорките, чрез който съумяват да изтръгнат от душите си мъката по първата невинна жертва, ще усетим трагическата сила на това поколение, което загива младо, но подарява достоен спомен за събитията от тази епоха.

През периода от 1944 до 1947 година сапьорките "ежедневно държат смъртта в ръцете си".

Прожекция на "Рябинов валс" открива руския фестивал, посветен на военните филми "Георгиевска лента" (април 2010 г.). След финалния минен взрив, насълзени възрастни фронтоваци прегръщат екипа на филма с вълнение и благодарност, защото не са спестили нищо от тяхната истина.

"Рябинов валс" е филм за малките геройства, които могат да променят света.

Срещата с танца на сапьорките е предвидена за 31-ви август, от 20.00. ч. в зала 1 на ФКЦ.

Вижте трейлъра тук