Панаири на летището, посрещнахме ромите по нашенски

Мисия Варна

26-08-2010, 09:19

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

11-те роми, които пристигнаха тази сутрин от София във Варна, бяха посрещнати типично по нашенски - с панаири.

Експулсираните от Франция роми кацнаха късно снощи на летището в София и днес пристигнаха във Варна с първия полет от столицата. На летището журналистите бяха много повече от пристигащите. Повечето от тях се скриха и отказаха категорично да коментират. Всички, обаче, изглеждаха доста по-добре от образа на рома, който живее в съзнанието на повечето българи. "Френските" роми бяха добре облечени, възпитани, държаха се нормално и успяха да изненадат всички. Типично по български обаче не закъсня и скандалът.

Едно от семействата имаше много багаж и дълго търси такси, което да ги вземе. В един момент таксиджията се развика, че жената, която иска да го наеме, му откраднала портмонето, в което имало 300 евро. След като летището здраво зажужа и пристигна полиция, се оказа, че шофьорът се е увлякъл доста. Мъжът си бил забравил портмонето на бензиностанция.

Единствената жена от групата, която не отказа коментар, е варненката Севдалина Алексиева. Тя обясни, че е от три години във Франция и изобщо не е обидена на властите, че я връщат в България. Работила е нелегално като чистачка в ресторант. Полицаите във Франция им обяснили, че трябва да се регистрират, да си наемат квартира и да легализират престоя си в държавата или да напуснат. Решението да се върнат във Варна, било тяхно. Никой не ги принуждавал насила.

Тъй като са си тръгнали доброволно, ромите имат право да се върнат отново във Франция, но всичко трябва да е законно.