Инер Салем и френското кино в 'Любовта е лудост'

Мисия Варна

26-08-2010, 11:30

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

4 френски филма са включени в конкурсната програма на XVIII Международен филмов фестивал "Любовта е лудост"

Френският режисьор Инер Салем лично ще присъства на прожекцията на филма си "Покривите на Париж" - история за самотата, мизерията и надеждата.

Инер Салем ще присъства на прожекцията на последния си филм "Покривите на Париж" на 28-ми август от 18.00 ч.

Тази среща се осъществява по инициатива на Центъра за култура и сътрудничество, Френски институт-София и Алианс франсез-Варна.

Режисьорът ще бъде придружен от Емануел Мимран, монтажист на филма.

За Инер Салем

За да избяга от режима на Садам Хюсеин, Инер Салем, по рождение Инер Шеро Селим, напуска своята страна на 17 год. и се установява в Италия.

По време на войната с Кувейт, след отстъплението на Кюрдистан, той се завръща в страната си.

Режисира филм на границата между Турция и Ирак, който е с продължителност от 25 мин. и носи заглавието "Парченце от граница".

Следва "Да живее младоженката и... освобождението на Кюрдистан" през 1998 г. - филм за родината му и за живота на кюрдите.

"Този, който осъществява мечти" от 2000-та е автобиографичен.

Действието във "Водка лимон" от 2003 г. се развива в посткомунистическа Армения и разказва историята за любовта между двама възрастни, чиито деца живеят в чужбина. За етническото пресъздаване на персонажите помага заснемането на филма на арменски, кюрдски и руски. Проектът се осъществява с инвестицията на френски продуценти.

На следващата лента - "Кота нула" от 2005 г., Салем е режисьор, сценарист и продуцент.

В момента Инер Салем снима последния си филм "Ако умреш, ще те убия!".

Режисьорът е също автор на книгата "Бягството на баща ми" и е застъпник за правата на кюрдите.

"Покривите на Париж"

Един филм за самотата и мизерията, с възвишени персонажи, изпълнени с надежда, разказващ историята на приятелството между двама възрастни мъже, живеещи на покривите на Париж.

Чакайки деня, в който силата ни ще изчезне, или ще решим да се затворим в себе си, все още можем да вярваме в срещите и в любовта.

Събирайки Милен Демонжо и Мишел Пиколи, две големи имена във френското кино, филмът е вдъхновен от съседите на режисьора в Париж.

Мишел Пиколи има дълга кинематографична кариера: започва да играе през 1949 г. и работи с режисьори като Бюнюел ("Дискретният чар на Буржуазията", 1972 г.), Деми ("Дамите от Рошфорт", 1967 г.), Годар, Мелвил, Хичкок, Луи Мал, Клод Соте, Жак Ривет и др.

Режисира два късометражни филма през 1991 г. и 1994 г. и два дългометражни - "Черният плаж" (2001 г.) и "Това не е точно животът, за който си мечтаех",(2006 г.)

Милен Демонжо започва да продуцира през 80-те г. на миналия век, преди да се завърне на екрана през 2001-ва.

Тя е един от секссимволите на киното от 50-те, 60-те и 70-те на 20-ти век, когато се среща с Ален Делон, Жан Маре, Луй дьо Фюнес, Жан Себерг.

Тези две имена на френското кино участват в "Покривите на Париж", режисиран от Инер Салем, режисьор от френско-кюрдски произход, живеещ в Париж.

Френските филми, включени в програмата XVIII-я Международен филмов фестивал "Любовта е лудост":

"Покривите на Париж"
28.08.2010 г., 18 ч., зала 1 на Фестивален комплекс

"Завръщане към живота"

29.08.2010 г., 18 ч., зала 1 на Фестивален комплекс

"Последен урок"
31.08.2010 г., 22 ч., зала 1 на Фестивален комплекс

"Бившите"
1.09.2010 г., 20 ч., зала 1 на Фестивален комплекс