Руски историци: C-34 не е потънала край Варна

Мисия Варна

28-08-2010, 13:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Руските медии публикуват днес серия от скептични мнения по повод сензационата вест, че варненски водолази са намерили на 15 мили югоизточно от Варна и на 35 м дълбочина съветската подводница C-34, потънала през Втората световна война и безуспешно издирвана вече 60 години.

Съмнения за находката предизивикват 2 факта: намерените на брега в Созопол (на 70 мили от местонахождението на находката) тела на старши помощник командира Виолет Душин и на боцмана Фрол Терехов и заповедта, издадена на С-34 - да патрулира в Черно море в квадрат 22 в района на Созопол. Документът, съхранен във военните архиви, бил предоставен и на експедицията, в която руски и български водолази изследват подводниците Л-24 и Щ-210 в наши води. Участник в тази експедиция е и Михаил Заимов, който също изказва съмнения, че намерените от „Блек сий дайвинг Одесос" останки са на С-34.

Сериозна сянка върху истинноста на твърденията, че е открита потъналата съветска подводница С-34, хвърля и докторът по история Атанас Панайотов. Намереният от водолазите от асоциацията „Блек сий дайвинг Одесос”, със съдействието на сдружение „Черноморски изгрев” подводен обект най-вероятно не е съветската подводница С-34, пише специалистът по военна морска история. Големият медиен шум около въпросната подводница напоследък, както и афишираните намерения за съвместна българо-руска подводна експедиция за нейното издирване са причината за такива прибързани заключения.

Съветската подводница С-34 може да бъде открита на много други места в български териториални води, но не и във Варненския залив. Обстоятелствата около нейното пребиваване в наши води през ноември 1941 г. вече са достатъчно добре изяснени от наши и руски изследователи. Тя е изпратена да действа в позиция № 22, която наистина се намира между паралелите на Варна и Бургас, но изключва Варненския залив, тъй като акваторията между нос Калиакра и устието на река Камчия се намира в позиция № 21. Пристигането на подводницата на позиция № 22 е потвърдено чрез радиограма. Нещо повече, на 12 ноември 1941 г. тя получава заповед да очаква излизането от Босфора на конвой от кораби, пренасящи товари за немската армия. Така че изпълнението на тази заповед би накарало командира на подводницата да се придвижи към паралела на Бургас, а не на Варна. Още едно уточнение: Бургаският залив и близката до него акватория е позиция № 23, в която С-34 също не бива да действа, за да не попречи на евентуалното патрулиране на друга съветска подводница.

Най-сериозният аргумент срещу твърдението, че С-34 е намерила своята гибел във Варненския залив, са намерените тела на помощник-командира на подводницата старши лейтенант Виолет Душин и на боцмана Фрол Терехов на 15 и на 16 ноември на Царския плаж в Созопол. И двамата са облечени в леководолазни хидрокостюми тип ЭПРОН, което показва, че са напуснали организирано борда на подводницата с цел изпълнение на задача, вероятно за отстраняване на външна техническа повреда. Това не би могло да стане, ако подводницата се е „разцепила на две”, както твърдят водолазите. А и освен телата на двамата подводничари, на плажа би трябвало да излязат и предмети от подводницата, ако тя е загинала по този начин. Такива предмети тогава не са открити.

Най-вероятно откритият подводен обект е пречупен на две корпус на надводен кораб, който, при обръщането му с палубата към дъното, би могъл да заблуди водолазите, че става дума за подводница, обобщава д-р Панайотов.