24 български филма се състезават на фестивала 'Златна роза' през октомври

Мисия Варна

29-08-2010, 15:17

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

"Златна роза" ще се проведе в началото на месец октомври – от 2-ри до 8-ми в залите на Фестивален и конгресен център Варна.

29-тият Фестивал на българското игрално кино "Златна роза" поема филмовата щафета от "Любота е лудост".

"Златна роза" ще се проведе в началото на месец октомври – от 2-ри до 8-ми в залите на Фестивален и конгресен център Варна.

Конкурсната програма включва 24 игрални филма, като за над 1/3 от тях това ще бъде първа публична прожекция.

Фестивалът е национален конкурс, който се провежда през година в Морската столица и представя всички нови български игрални филми, произведени през последните две години.

Планът на oрганизаторите е да направят "Златна роза" ежегодно събитие, защото дългият период създава проблем при популяризацията сред кинематографистите и публиката, сподели днес Александър Донев, изпълнителен директор на Национален филмов център (НФЦ).

Фестивалът се организира от НФЦ, съвместно с варненските парньори от Артин Вижън, с подкрепата на Министерство на културата. Община Варна и БНТ са и съорганизатори.

Варненският партньор е доказал работата си и е препоръчан на Национален филмов център от организаторите на "София филм фест" във Варна, които са работили съвместно с Артин Вижън.

Припомняме още, че през април и май Артин Вижън дадоха трибуна и на българското и на международното късометражно кино, организирайки "Нощно кино в четвъртък" и "Future Shorts" - прожекции в "Морско казино" и в клуб "Комикс".

Искаме да засилим чувството на варненеца, че може да бъде част от голямото кино, сподели днес управителят на Артин Вижън – Александър Николов. Kaкто и в досегашните си кино мероприятия, варненските организатори искат да привлекат учаща и младежка аудитория на фестивала, като това ще бъде осигурено със специална организация и преференциални цени.

Филмовото събитие ще има и собствен клуб, където ще се провеждат разговорите, около програмата и целия фест.

"Златна роза" е работен фестивал и е ориентиран най-вече към кинематографите, към тези, които правят кино, обясни директор на Национален филмов център.

В рамките на "Златна роза" 2010 за първи път ще бъде проведен и конкурс за български късометражни игрални филми. Неговата цел е да популяризира кратката форма на игралното кино и да стимулира най-младото поколение кинематографисти - нови лица, автори и идеи, които носят промяна.

Журито, което ще оценява късометражните ленти ще бъде обявено, когато се определи.

Късомеражните филми ще бъдат излъчени в две програми от по 80-90 мин.

Донев обяви днес пълния състав на фестивалното жури, филма, с който ще бъде открит фестивала и конкурсната програма.

Ще бъдат връчени "Наградите за най-добър филм", "Най-добър късометражен филм", "Наградата на град Варна" (новото име на "Наградата на журито"), както и награди за най-добра режисура, оператор, сценарист, главна мъжка и женска роля и други.

Както винаги ще има специални дипломи от фестивала, сред които тази за млада актриса, носеща името на Невена Коканова.

Председател на комисията, която ще оценява лентите, ще бъде режисьорът Иван Ничев, който има над 15 игрални филма зад гърба си. Неговият филм "1952: Иван и Александра" е печелил фестивала "Златна роза" през 1988 г.

Останалите членова не журито са: Севда Шишманова - програмен директор на БНТ 1, актрисата Ирен Кривошиева, социалният антрополог и преподавател в НБУ Харалан Александров и Димитър Динев - писател и сценарист, който от години живее в Австрия.

Най-популярният български филм за последните 20 години с почти 370 хиляди зрители досега - "Мисия Лондон" ще открие фестивала на 2-ри октомври. Причината за избора е, че организаторите искат да се обърнат към съвременната публика и да покажат, че българското кино може да бъде празник и шоу и да създава настроение, каза още Донев.

Повечето от филмите, които ще бъдат излъчени на фестивала, са реализирани с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция "Национален филмов център", но във фестивалната програма присъстват и продукции на БНТ, които ще оразяват събитието.

За първи път ще има и независими филми, които не са финанирани от държавата.

В първите 6 дни да фестивала ще има по 4 прожекции - в 14, 16, 18 и 20 часа, а в последния - седми ден, ще има само една.

Тази година входът за филмите ще бъде платен, заявиха организаторите.

Въпреки кризата и орязания държавен бюджет за култура, филми ще има и на следващата година, изрази увереност Александър Донев.

Поне 12 нови филма се завършват в момента, обясни той. Авторите искат да завършат проектите си и намират начини, въпреки липсата на държавно финансиране, обясни още изпълнителният директор на НФЦ.

Списък на филмите в конкурсната програма на "Златна роза" 2010:

"Аварийно кацане"
Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов

"Ако някой те обича"
Режисьор: Киран Коларов

"Братът на охлюва"

Режисьор: Иван Панев

"Гераците"

Режисьор: Максим Генчев

"Зад кадър"
Режисьор: Светослав Овчаров

"Източни пиеси"
Режисьор: Камен Калев

"Козелът"
Режисьор: Георги Дюлгеров

"Лов на дребни хищници"

Режисьор: Цветодар Марков

"Ловен парк"

Режисьор: Любомир Младенов

"Малка нощна приказка"

Режисьор: Николай Акимов

"Мисия Лондон"
Режисьор:  Димитър Митовски

"Още нещо за любовта"
Режисьор: Магдалена Ралчева

"Подслон"
Режисьор: Драгомир Шолев

"Похищението"
Режисьор:  Пламен Масларов

"Прима примавера"

Режисьор: Янош Еделени

"Раци"
Режисьор: Иван Черкелов

"Рут"
Режисьор: Владо Шишков

"Сбогом, мамо"
Режисьор: Мишел Бонев

"Светото семейство"
Режисьор: Красимир Крумов

"Стъклената река"

Режисьор: Станимир Трифонов

"Стъпки в пясъка"
Режисьор: Ивайло Христов

"Тилт"

Режисьор: Виктор Чучков - син

"Хъшове"
Режисьор: Александър Морфов

"Цехес"
Режисьор: Анри Кулев

"Дървеното езеро"
Режисьор: Ясен Григоров

"Изтокът среща Бари Уест"
Режисьор: Том Бегли

"Космос"

Режисьор: Реха Ердем

"Moon Lake"

Режисьор: Иван Станев
(Филмът "Moon Lake" ще бъде излъчен, но няма да участва в конкурсната програма, защото това противоречи на разбиранията на режисьора Иван Станев)

"Свети Георги убива змея"
Режисьор: Сърджан Драгоевич

"Слънце мое"

Режисьор: Реха Ердем