Британците избират България за лятна почивка

Туризъм

31-08-2010, 09:24

Снимка:

СНИМКА: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Британският вестник „Дейли мирър” публикува проучване на Центъра за икономически и бизнес проучвания, според което България е най-предпочитаната лятна туристическа дестинация за британците.

Страната ни е изместила популярни дестинации, като например австралийския град Сидни или Рио де Жанейро.


Българските плажове получават най-висока оценка от британските туристи по 10 критерия, включително климат, качество и цена на храната, сигурност, хотелиерски услуги, туристически атракции.

България е изпреварила Тунис, Турция и Египет в общото класиране, пише още "Дейли мирър". Други популярни туристически дестинации като Бразилия или Австралия губят позиции в класирането, което се дължи основно на високите цени на билетите и курортите в тези страни.

През второто тримесечие на тази година са намалели нощувките на български граждани с 9.7%, но пък са се увеличили тези на чужденците - с 3.6 на сто, сочат данни на НСИ. Най-много са се увеличили нощувките на граждани на Сърбия - с 66.2%, следвани от китайци - с 50.6%, и украинци - с 47.7 на сто. Леко е нараснал и общият брой на стаите и леглата, както и общата заетост на легловата база - с 0.4 процентни пункта. 

Общо за страната приходите от нощувки в средствата за подслон и местата за настаняване през периода април - юни на 2010 г. са със 7.1 процента по-малко на годишна база, като приходите от нощувки на  чужди граждани са намалели с 2.5 процента до 100.9 млн. лeва.

Дневният оборот в туризма през август е между 15 и 20 млн. лв., съобщи шефът на туристическата камара Цветан Тончев.