Е.ОН влага 250 000 лв. за по-качествен ток край "Галата"

Мисия Варна

31-08-2010, 12:38

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

Основна реконструкция на електропровод "Галата" ще подобри качеството и сигурността на захранването с ток на едноименния квартал и съседните местности Зеленика, Прибой, Боровец и Ракитника.

Това съобщиха от "Е.ОН България" във връзка с многобройните оплаквания на живеещи в този район от честите прекъсвания на електрозахранването. 30% от всички трафопостове в местностите Зеленика, Прибой и Ракитника са частна собственост и възникналите аварии по тях трябва да се отстраняват от собствениците им. В същите райони мрежата ниско напрежение е изцяло чужда собственост и не се поддържа в добро състояние от собствениците й, въпреки че "Е.ОН България Мрежи" нееднократно е им е издавала предписания за това. Изграждането на алтернативни трасета и съоръжения, собственост на компанията, на този етап не е възможно поради липсата на ефективно въведен регулационен план в тези райони.


От общия брой прекъсвания на тока в района от началото на 2010 г. едва 30% са в резултат на планирани дейности по мрежата от страна на Е.ОН. Останалите 70% са поради аварии, една четвърт от които са предизвикани от лоши атмосферни условия - силен вятър, бури и гръмотевици. Част от непланираните прекъсвания са свързани с въведения ограничителен режим от Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор във връзка с авариите на въздушни електропроводи по южното Черноморие. Тогава електропровод „Галата” беше използван за осигуряване на захранване по резервна схема на клиентите на компанията в районите на Бяла и Долни Чифлик. Повишеното натоварване на електропровода доведе до няколко аварии по него.

20% от общия брой аварии са причинени от действия на трети страни. При изкопни дейности на строителни фирми в района много често се повреждат кабели средно напрежение от електроразпределителната мрежа, при което без захранване остават голям брой клиенти. Друга причина за авариите са кражбите на проводници на въздушните електропроводи. От началото на тази година са регистрирани над 10 кражби на медни проводници, които доведоха до трайно прекъсване на електрозахранването до пълното възстановяване на откраднатите участъци, което, поради характера на терена, отнема време и ангажира голям брой хора и техника, обясниха от компанията на среща с жители на проблемния район.

Електропровод „Галата” е на възраст над 30 години и е дълъг около 50 километра. За да подобри качеството и сигурността на захранването по него, Е.ОН извършва основна реконструкция на въздушната линия средно напрежение. Проектът е на стойност 250 000 лв. и включва 4 основни етапа. Първият приключи през юли и включваше подмяна на изолаторите и на всички медни проводници с алуминиеви, които са по-малко атрактивни за кражби поради ниското си тегло и по-ниска цена на изкупуване. Във втория етап бяха монтирани разединители за средно напрежение, чрез които електропроводът се разделя на секции и така се минимизира броят на засегнатите клиенти при възникване на аварии или при планирани ремонти по съоръженията. В третия етап бяха извършени просеки в гористите местности, тъй като контакт с клоните на дърветата може да доведе до кратковременни изключвания на захранването, а при силен вятър и до оплитане и скъсване на проводниците. През септември предстои телемеханизация на въздушен електропровод „Галата”, с което ще се намали до минимум времето за реакция при отстраняване на аварии и ще се минимизира броят на смущенията при локализирането им.

„Вярваме, че реконструкцията на електропровод „Галата” ще направи възможно качественото и надеждно електрозахранване на нашите клиенти в района. Невъзможно е такъв мащабен проект да се реализира при нормална схема на захранване и аз моля нашите клиенти за разбиране и търпение до приключването му. Поднасяме най- искрените си извинения за причиненото неудобство, но сме убедени, че ползите от проекта ще надминат многократно неудобствата. Бихме искали, обаче, да помолим за подкрепа местната власт и собствениците на частните мрежи, които да дадат своя принос за подобряване на електрозахранването на клиентите", заяви Анатоли Токмакчиев, член на Управителния съвет на "Е.ОН България Мрежи" АД.