А. Стрелкова: Впечатлена съм, че в България познават словашкото кино

Мисия Варна

31-08-2010, 15:18

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Панорамата на словашкото кино на МФФ „Любовта е лудост” представя 8 заглавия с международен престиж

В рамките на ХVІІІ Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" за първи път в България се показва мащабна панорама на киното на Словакия.

Партньори на Фестивалния и конгресен център в този проект са Словашкият филмов институт и "Европа синемас", а сред специалните гости е Александра Стрелкова – директор на Националния филмов център на Словакия.

Това е единственото по рода си представяне на словашкото кино в България. Част от представените филми са били чехословашки, преди раздялата на двете страни, но по същността си са словашки продукции.

Днес официалната пресконференция на МФФ във ФК беше посветена на панорамата на Словакия.

На нея г-жа Стрелкова и г-жa Едита Благоевова - почетен консул на Р Словакия в България разказаха за родната си киноиндустрия.

Днес не се изложихме и кинокритиците се бяха подготвили с адекватни въпроси и активно участваха в дискусията за словашката кинопанорама.

Досега в рамките на панорамата бяха излъчени „Слънце в мрежата” (1962 г.), "Розови мечти" (1976 г.) и „Медената кула” (1970 г.), „Лисички” (Словакия/Чехия/Ирландия, 1983 г.), а снощи в зала Европа на ФК беше излъчен "Направи къща, засади дърво" (1979 г.) на режисьора Юрай Якубиско.

Сценаристи са Микулаш Ковач и Лидия Рагачова. Във филма играят Павел Нови, Яна Бржезинова, Ондржей Павелка, Роберт Шурина, Густав Опоченский, Зденек Душек и др.

Историята е трагичен разказ за млад мъж и неговата мечта да има собствен дом и щастливо семейство. В преследване на целта си той решава, че всички средства са позволени и започва рационално да използва моралното несъвършенство на хората около себе си, както и недостатъците на социалната система.

Режисьорът Юрай Якубиско, както и Душан Ханак, са представители на силното поколение на словашкото кино.

Александра Стрелкова разказа повече за творческата съдба на вече 72-годишния режисьор, който многократно е бил цензориран по време на тоталитарния режим в Чехословакия. Подобно на съдбата на много български филми в този период, 2 от филмите на Якубиско са забранени. През 1979 г. му се отдава шанс да заснеме "Направи къща, засади дърво" и филмът с големи проблеми преминава през цензурата. След падането на стената режисьорът остава да живее в Прага.

Последият му филм - "Батори" (2009 г.) е копродукция на Чехия, Словакия, Унгария и Великобритания и е филмът с най-голям бюджет на всички времена в Централна Европа - 12 милиона евро.  Лентата проследява съдбата на графиня Батори (1560 - 1614 г.) - мистериозен персонаж с репутацията на жена-вампир.

В своя филм Якубиско задава някои въпроси във връзка с легенда, която гласи, че унгарската графиня се е къпела в кръвта на млади девственици, за да остане вечно млада.

Якубиско, който е работил с Фелини, снима все по-рядко, поради напредналата си възраст, но сега има желание да направи филм за славянските народи, разкри Александра Стрелкова.

С филма „Слънце в мрежа”, който е един от най-известните в Словакия, в страната започва неофициално нова вълна на киното. Днес най-престижната филмова награда в страната се нарича така, разказва директорът на Националния филмов център на Словакия. Днес, може би най-яркият представител на новата генерация кинематографисти, е Мартин Шулик.

Стрелкова сподели още, че е впечатлена от МФФ „Любовта е лудост” и начинът, по който Варна менажира ФКЦ.

„И ние имаме подобна голяма сграда в Братислава, която е създадена за култура, но не се грижим за нея. Имаме сериозен проблем в културата си, затварят се кина и киното страда”, разказва тя.

В началото на 90-те страната, подобно на България, е страдала от спад в производството на филми. Липсвала е държавна подкрепа, студията са приватизирани, но все пак до 2000 г. има няколко добри заглавия.

През 2006 г. излиза само един филм в страната, но тогава Министерството на културата създава нова програма и започва да финансира кинопродукциите. Резултатът е, че през 2009 г. страната има 12 нови филма и 6 копродукции, като "Батори" вкарва ½ милион словаци и 1 милион чехи в кино залите.

Но по принцип подобен интерес на публиката е изключение, казва Александра Стрелкова. Обикновено залите са празни, обясни тя.

Г-жа Стрелкова изрази надежди, че благодарение на фестивала, Словакия може да има шанс за сътрудничество с България. Тя се закани, че с помощта на словашкия консул в България  г-жa Едита Благоевова, Словакия ще може скоро да представи още филми на българската публика.

Директорът филмовия център на Словакия беше приятно изненадана, че кинокритиците и гостите на пресконференцията познаваха добре словашкото кино и задаваха адекватни въпроси и се получи интересна дискусия.

„Заминавам си с няколко DVD-та с български филми, с които ще допълня колекцията си. Много се радвам, че съм тук и се срещам с българи, които познават словашката кинематография”, каза г-жа Стрелкова днес.

Панорамата на словашкото кино на МФФ „Любовта е лудост” представя 8 заглавия с международен престиж, 5 от тях бяха вече излъчени. Копродукцията на Словакия, Чехия и Ирландия „Лисички” участва в конкурсната програма.

В зала „Европа” в следващите дни  ще бъдат излъчени още 3 филма, част от "Специален фокус: Киното на Словакия": "Тя пасеше коне на асфалта" (1982 г.) - 31-ви август (вторник), 20 ч.; "Фонтан за Сузана" (1985 г.) - 1-ви септември (сряда), 20 ч.;"Друга любов" (1985 г.) - 2-ри септември (четвъртък) 18 ч.