Наградените 2010

Мисия Варна

03-09-2010, 04:44

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

Журито с председател Бепе Чино и членове Мачей Карпински, Станимир Трифонов, Юрий Митюшин, Ендрю Флориан присъди голямата награда „Златната Афродита” на „Светлинка в мъглата”

Със страстната прожекция „Манолете” приключи фестивалното любовно кинопиршество.

За съжаление журито подмина чудесната игра на Ейдриън Броуди и Пенелопе Крус. Компромисното отношение към този филм ме провокира  и към следния въпрос: какво фестивално, конкурсно качество притежаваше, например, „Бившите” (Италия, Франция). Този филм с нищо не се отличаваше от италианските сериали, показвани в националния телевизионен ефир.

И все пак наградите вече имат нови притежатели и  е редно да ги подредим по степен на важност. Журито с председател Бепе Чино и членове Мачей Карпински, Станимир Трифонов, Юрий Митюшин, Ендрю Флориан присъди голямата награда „Златната Афродита” на „Светлинка в мъглата”. За този ирански филм киноведът проф. Вера Найденова сподели, че е красноречив пример за „радикалното обновление на иранската кинематография”.

Най-добра актриса тази година е Каарина Хазард, която чудесно интерпретира трансформациите в образа на Лейла от филма на режисьора Клаус Херо „Писма до отец Якоб”. Този финландски филм се сдоби с още две награди: на гилдията на кинокритиците при Съюза на българските филмови дейци и „Горчивата чаша” – награда на факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”. Наградата за най-добър актьор бе връчена на Мишел Пиколи за ролята му във филма „Покривите на Париж”- Франция. Тази награда можеше да бъде поделена между Пиколи и Иван Бърнев, но вероятно журито е отчело факта, че българската лента ще спечели богат награден фонд на новото издание на „Златната роза”, което ще се проведе през следващия месец.

Специална награда се присъди на два филма: „Стъпки в пясъка”, България, с режисьор Ивайло Христов, и на „Рябинов валс”, Русия, на режисьорите Александър Смирнов и Альона Семьонова.

Как журито аргументира своя избор?

Бепе Чино: „ Всички членове на журито имахме възможност да видим 12 конкурсни филма, като се опитахме да отделим по-интересните от тях. Процентът на интересните бе голям. 5 ленти от тези 12 бяха достойни за награда, като 2-3 от филмите притежават добри артистични качества, а за останалите от петицата се развиха интересни аргументи, че заслужават отличие. След дискусия определихме кой от филмите заслужава най-големия приз”.

Членът на журито от Русия, Юрий Митушин, който е президент на фестивала „Детектив”, показа на журналистите посмъртната награда за творчеството на Пламен Масларов от името на руския фестивал. „Ние ценим този ваш кинематографист и затова искаме да отдадем нашата почит към неговото творчество.”

Фестивалът приключи, есента настъпва, а всички почитатели на любовта в киното ще останем в очакване и копнеж по следващия любовен кино- маратон. И докато чакаме, можем да се пакетираме в памучните любовни тениски XXL размер, с надпис „Любовта е лудост”. Вярно, любовта е XXL размер лудост! За вас почувства, разгорещи и отрази в критически анализи своята любовна кино-лудост „Лудият Макс” – последно поколение (без Мел Гибсън).