Цените на храните продължават да растат

Архив Варна

04-09-2010, 17:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първите дни на септември бяха белязани с поскъпване на почти всички хранителни стоки, продавани на едро по стокови борси и тържища, сочи седмичният бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Индексът на цените на едро, измерван от комисията, който от средата на август не спира да нараства, отчете нов ръст от 1,603 пункта на 27 август до 1,625 пункта на 3 септември.

Брашното тип 500 е прибавило нови 3,7% към цената си и вече се предлага за 0,83 лв./кг. Олиото е поскъпнало с 2,6%, до 2,33 лв./литър.

От зеленчуците най-много е поскъпнал зеленият пипер (с 12% до 0,84 лв./кг), следван от оранжерийните домати (с 9,3%, до 0,94 лв./кг) и краставиците (с 6,5%, до 0,98 лв./кг). От сезонните плодове по-скъпо се предлагат гроздето (с 6,6%, до 1,30 лв./кг), прасковите (с 6,1%, до 1,05 лв./кг) и дините (с 5,4%, до 0,39 лв./кг). Лимоните обаче са поевтинели с 15,25% до 1,05 лв. за килограм.

Повечето от другите хранителни стоки също са поскъпнали с изключение на яйцата и телешките кренвирши, които са без променени цени, а слабо са поевтинели само малотрайните колбаси (с 0,2%, до 4,90 лв./кг).

В началото на месеца най-евтино кашкавалът „Витоша" се е продавал в Силистра (от 5,18 до 6,46 лв./кг), а най-скъпо в Благоевград (9,52 - 10,20 лв./кг). С най-ниски цени кравето сирене е било в Добрич (2,70 - 2,75 лв./кг), а най-скъпо се е предлагало в Ловеч (6,50 - 6,55 лв./кг). Цената на олиото е била най-ниска във Велико Търново (1,95 - 2,20 лв./л), а най-скъпо  в Добрич (2,60 - 2,65 лв./л). Захарта е била най-евтина в Хасково (1,22 - 1,35 лв./кг) и най-скъпа в Благоевград (1,40 - 1,42 лв./кг).