"Бъдещето е зад нас", а двуизмерното е триизмерно в музей "Георги Велчев"

Варна Лайф

09-09-2010, 11:57

Снимка:

СНИМКА: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сръбският артист Саша Панчич представи днес изложбата "Бъдещето е зад нас" / Култура на свободата в Художествен музей "Георги Велчев".

Скулптурите са триизмерни обекти, които произлизат от плоскостта. Тя се надига и става триизмерна. Идеята е, че сянката от обекта има същото значение и сила, като самия обект, обясни днес в галерията сръбският творец.

Изложбата е съвкупност от триизмерни обекти, текстове и видео. Авторът е използвал хартия, гума, метал и видео, за да изрази идеята си за израстването на триизмерното от двуизмерното.

"От 20 години се итересувам от пространството", споделя артистът.

Пространството и светлината са от изключително значение за тази експозиция, споделиха Панчич и уредникът на държавнаха галерия Боян Боев днес.

"Бъдещето е зад нас" е изложба, направена специално за тази галерия и за една по-малка в Хърватска, разказва авторът.

"Изложбата кореспондира много добре с пространството на музея, защото творбите на Саша Панчич са с духовна насоченост", обясни Боев.

"Това е най-хубавата галерия във Варна", каза авторът днес.

Изложбата е 8-ма в България, а в Морската столица е втора за Саша Панчич. През 2008 г. той се включва в бианалето "Август в изкуството" в галерия "Юка".

От 1998-ма година насам творецът има 22 солови изложби и 7 групови с други автори, в Сърбия, България, ХЪрватска, Финландия и Москва.

В периода 2007-2009 г. Панич е председалел на ULUS (Асоциацията на изящните художници на Сърбия).

Авторът е почерпил вдъхновение от идеята в романа на абсурда, както го определя самият Панчич, на Евгени Замятин, "Ние"- написан през 1920г. Публикуван е

за първи път в Америка през 1924 г., през 1927 г. е издаден на руски език в Прага и чак през 1988 г. в Русия.

"Мотото "Бъдещето е зад нас" сочи в посока Замятин, като му придава съвременен контекст и изразява уважението към най-прозорливия пророк на модерното общество", обяснява творецът.

Игриво, без злоба и връждебност, Евгени Замятин разкрива много от нелепостите на комунистическата система.

Интересен факт е, че изложбата се открива точно на 9-ти септември.

"Всеки месец експозициите в художествен музей "Георги Велчев" отварят врати на 9-ти", обясни Боян Боев днес.

Вероятно тя ще е последната изложба в галерията за тази година, защото предстои ремонт на всички държавни галерии и музеи във Варна, сподели още уредникът.

Можете да видите изложбата "Бъдещето е зад нас" / Култура на свободата на Саша Панчич в Художествен музей "Георги Велчев", който се намира на ул. Радко Димитриев 8, всеки делничен ден от 10 до 18 ч. от 9-ти септември до 7-ми октомври.

Част от творбите на Панчич могат да бъдат разгледани на официалния му сайт www.sasapancic.com.