Рибарите в Добричко искат хангар за лодки и рибни борси

Туризъм

09-09-2010, 17:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Рибни борси, хангар за лодки, определяне на лодкостоянки и по-голяма квота за улов на калкан.

Това поискаха в Шабла рибари от Добричка област на поредната среща за изграждане на капацитет на Местна инициативна рибарска група “Шабла – Каварна - Балчик”.
Шефът на ИАРА-Добрич Атанас Чолаков коментира, че целта на срещата е била да се обсъдят основно проблемите, които стоят пред рибарите и които ще се съблюдават при написването на стратегията за развитието на рибарството и подготвянето на проектите по Оперативната програма. По нея трябва да се усвоят 4 млн. евро до 2013 година.

„Рибарите искат да се определят места за лодките им, но в България няма закон за определяне на лодкостянките. Те искат също и рибни борси, но те пък по принцип са частни. Другият проблем, който рибарите поставят за пореден път, е малката квота за улов на калкан,” заяви Чолаков.

Рибарите споделиха, че голям проблем пред тях е невъзможността да си застраховат лодките и инвентара, които при евентуална кражба ги връща десетилетия назад.
Те искат да има буна, която да ги защитава при лоши атмосферни условия. Като пример посочиха съседна Румъния, където има три такива.

Една от възможните идеи за реализация, според рибарите, е откриването на административен офис, за да има къде и пред кого да поставят идеите си. Друга идея е изграждането на хангар за съхранение и ремонт на лодки. Рибарите посочиха, че началото на проблемите започва от лодкостоянките, защото години наред се водят спорове за местонахождението им. Друг проблем, който те изтъкнаха е, че все още неразрешен остава въпросът с добития улов, който трябва да се сортира и подготви за продажба.