Изложба на Диана Стоилова в Галерия 10

Варна Лайф

10-09-2010, 08:36

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изложба графика, живопис, обекти на художничката Диана Стоилова, която е ценена от публика и критика в Европа и САЩ, ще бъде представена днес в Галерия 10.

Диана Стоилова е възпитаничка на българската и австрийската художествени школи - завършила "Графика" в Националната Художествена академия при професор Петър Чуклев и "Живопис и графика" в Художествената академия във Виена при професор Волфганг Хутер.

В експозицията са представени работи на художничката от различни периоди, за да може да се запознае публиката с търсенията на твореца.

За акварелите и графиките на Диана Стоилова са характерни изящният рисунък и колорит, тънки нюанси, събуждащи у зрителя естетическо преживяване.

Художествени търсения варират до степен на знак, символ, до многопластова, структурна живопис, която се приближава към класическото модерно изкуство.

Фините акварелни тонове и силните цветове взаимно се допълват.

Българската графична школа е известна по света с рисуваческите умения на художниците.

От друга страна, Виенската художествена школа е представлявана от две основни направления - сюрреалистичен  и абстрактен подход.

В творчеството на Диана Стоилова има елементи от двете направления, които обогатяват нейната живопис.

Простотата на силуета, свързана в колаж, е една от посоките, в която авторката работи.

Обектите в експозицията са изработени от ръчни хартии и обогатени с рисунки, своеобразни лабиринти, които ни напомнят за далечни светове, звезди и галактики, или пък за подводния свят и морското дъно.

От 2000 година до сега Диана Стоилова има три самостоятелни изложби в САЩ - в Кънектикът, Род Айлънд.

През 2006 г. - в галерията към колежа "Йел", в Ню Хевън, беше показана нейната изложба "Символи на мъдростта", която бе много добре възприета от зрителите и от критиката.

Нейни работи са показвани в Германия, в музея "Шрайнер" в Бавария, както и във Франкфурт.

Художничката периодично излага свои творби и във Франция.

Имала е самостоятелна изложба в галерия "Леал"-Париж.

Периодично участва в Салона на рисунката и акварела в "Гранд пале". През ноември тази година предстои ново нейно участие там.

Диана Стоилова е излагала свои творби и в България, в галерия "Кавалет" във Варна, а тази година година и в галерия "Българи" в София.

Художничката живее и работи във Виена като свободен артист и преподава в колежа по Изобразително изкуство.

Изложбата ще бъде открита днес в 19 ч. и ще може да я видите до 7-ми октомври в Галерия 10 на ул. Ген. Колев 54, ет.6.