Измамата с местните данъци може да се окаже по-дебела от обикновена кражба

Мисия Варна

14-09-2010, 10:12

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ако хора добросъвестно са си платили местни данъци, но парите им вместо да отидат в бюджета са били отклонени в нечий друг джоб, естествено няма бъдат карани да плащат повторно налозите.

Това стана ясно от думите на кмета Кирил Йорданов, който коментира случая със засечената в общината кражба на половин милион лева от местни данъци. Според Йорданов обаче в случая може и да не става въпрос за граждани, които са си плащали добросъвестно.

Така кметът намекна за схема, която далеч надхвърля възможностите на една общинска служителка да отклони сама грандиозната сума от половин милион лева.

Припомняме, че измамата с парите от данъците лъсна неотдавна, тъй като граждани са се оплакали, че от общината им искат да си платят задължения, които те вече са погасили. Става въпрос основно за данък сгради и такса смет. В дъното на схемата пък беше посочена служителка от общинската дирекция местни данъци и такси – Корнелия Петкова, която е била главен инспектор в отдел Ревизии, проверки и контрол. Нейната работа била да приема и обработва декларации, както и да възстановява надвзети суми.

Предполага се, че инспекторката е вземала пари за данък сгради и такса смет и издавала квитанции с подпис и печат, че сумите са платени. В документацията обаче отразявала, че парите са платени по банков път. Тъй като е имала достъп до системата, тя заличавала задълженията на гражданите. Така при проверка по-късно, хората си имат документи, че не дължат данъци.

Измамата е била открита в началото на април. Днес кметът съобщи, че това е сторила лично шефката на дирекция „Местни данъци“ Венцеслава Коева.

От думите на кмета, обаче, стана ясно, че е възможно уличената чиновничка не просто да е взимала парите на нищо неподозиращи граждани. Естествено Йорданов подчерта, че може само да предполага това, но не и да го твърди със сигурност. Според него има още два варианта, при които „плащащите“ данъци да са напълно наясно със схемата. Единият вариант е да са давали минимални суми, а в замяна по документи да е вписвано, че са си платили всички задължения, а другият - да не са плащали нито стотинка, но в системата да излизат, като реални платци.

Така схемата с източването на половин милион лева вече придобива съвсем реални измерения. На практика може да се окаже, че хората, които са се оплакали, че общината иска втори път да си платят данъците, всъщност може и да са участвали в схемата и дори да са я измислили. Припомняме, че по неофициална информация сред „ужилените“ от общинската чиновничка имало нейни колеги и дори членове на местния парламент.

Както е известно по случая е образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура. Уличената чиновничка пък е напуснала работното си място в общината по взаимно съгласие.

Кметът заяви още, че категорично няма да иска оставки на свои подчинени заради скандалния случай. „На кого да искам, на г-жа Коева, която е разкрила измамата ли? Моята искате ли? Готов съм да я дам“, негодува още Йорданов.