Заради 7-те общински имота вързаха каруцата пред коня

Мисия Варна

14-09-2010, 13:49

Снимка:

СНИМКА: ВарнаУтре.бг

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За 21 септември е насрочен конкурсът, на който общината ще продаде 7 свои имота чрез замяна за жилища и офиси.

Скандалната сделка мина през одобрението на местния парламент през лятото. И то на два пъти! Първия път новото мнозинство около ГЕРБ я одобри въпреки протестите на БСП, че става въпрос за чисти заменки. Червените твърдяха още, че конкурсът е нагласен така, че да бъде спечелен от точно определена фирма. В случая ставало въпрос за някоя близка до строителния предприемач Живко Желев.

Малко след сесията гербаджиите решиха да отменят решението си за сделката със 7-те имота. Дори гласуваха това като решение на комисията по собственост и стопанство. Тогава нейният председател Орлин Симеонов от ГЕРБ заяви, че е била допусната грешка и просто я поправят. На следващата сесия обаче се оказа, че... както се казва - грешката е вярна. И Симеонов, и съпартийците му, и други местни парламентаристи от новото мнозинство не развалиха скандалната сделка.

Оказа се, че три от седемте общински имота дори не присъстват в годишната програма за разпореждане с общинска собственост. С други думи – не са били предвидени за продажба. Днес обаче комисията по собственост и стопанство ги вкара в годишната програма. Парадоксът обаче е, че това ще бъде узаконено едва на 6 октомври, за когато е насрочената следващата сесия на местния парламент, а конкурсът за имотите е на 21 септември.  

Тоест терените ще бъдат продадени преди още официално да са влезли в списъка с предназначените за продажба имоти.
Това потвърди и Пламен Начков от БСП, който днес председателстваше комисията по общинска собственост, поради отсъствие на гербаджията Симеонов. „Я да видим какво ще напишат вестниците утре по този въпрос“, многозначително коментира Начков.

Общата площ на седемте общински парцела е близо 4 декара. Според пазарните оценки, изготвени от независими оценители, стойността на имотите е малко над 2,5 милиона лева без ДДС. Тоест това би трябвало да е началната цена при конкурса, като купувачът вместо пари ще предлага равностойни по цена офиси и жилища.