Проверяваме по интернет дали дължим пари на общината

Мисия Варна

14-09-2010, 14:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От края на месеца варненци ще могат да проверяват в сайта на община Варна дали не са пропуснали да си платят някой и друг местен данък или такса.

Това ще става чрез въвеждане на ЕГН, но за по-голяма сигурност всеки желаещ ще има и потребителско име и парола, които може да променя по свое усмотрение. За целта ще е необходимо да се направи заявление за достъп, като потребителското име и паролата ще бъдат изпратени по електронен път.

Всичко това, а и много повече ще е възможно заради въвеждането на нова информационна система за управление на общинските налози. Тя ще съдържа нещо като електронно досие на всеки граждани, което ще е достъпно за общинарите само с изписване на едно ЕГН. То ще показва всичко свързано с данъци, такси глоби и прочие за всеки данъкоплатец и като физическо, и като юридическо лице. Така системата ще показва дали гражданите са изрядни платци към хазната. Става въпрос не само за данъци и такси, но дори и за глоби от най-различно естество.

Идеята е, ако някой не си е платил нещо общината да не му предоставя никакви свои административни услуги докато дълга не бъде покрит. Разбира се разплащането може да стане на момента, като на мига ще бъде издаван и необходимият документ. Към момента ваденето на някои от основните документи понякога коства не дни, а седмици, особено, ако гражданинът е неизряден платец

Въвеждането на новата информационна система е „малка революция“, подчерта кметът Кирил Йорданов. Според нейните създатели тя ще доведе до 100 процентна събираемост на местните данъци и такси, която към момента е около 80 %. Освен това всичко ще стана много бързо и чиновниците няма да имат възможност да бавят гражданите камо ли да ги тормозят, категоричен беше кметът.