Актьорът Христо Христов: Театралната реформа е геноцид

Мисия Варна

16-09-2010, 11:32

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Актьорът Христо Христов, вече извън трупата на ТМПЦ-Варна, определи така парадоксите в културното битие на родните театри.

Актьорът е търсил възможности за контакт с директора на ТМПЦ г-н Славчо Славов относно своето бъдеще в театъра.

До преди анекдотичното съобщаване на новината, че е съкратен, той е на половин щатна бройка.

Среща с г-н Славчо Славов му е била отказвана от същия.

Анекдотът се състои в следния разговор, проведен на улицата след спектакъла "Гастарбайтер": "Ице, ние те съкращаваме"

Актьорът се учудва на новината и по думите му, директорът му задава следния въпрос: "Ти не знаеше ли вече от информаторите?"

Но тъй като това не е стилът на работа на актьора Христо Христов, той отказва да коментира питането на своя екс-ръководител.

Последва и втора новина: г-н Славчо Славов съобщава, че се съкращава още един актьор, на който не му помни името (Георги Велчовски).

Така актьорът Христо Христов влиза в историята на съвременния български театър с ластрадното си уволнение от трупата на театъра.

Христо Христов е заявил още по време на първото събрание на актьорите с г-н Славчо Славов, че обединяването на двата културни института е безсмислен, механичен и пагубен процес за двата състава, защото двете формации са коренно различни.

"По време на криза се излиза от криза, когато създаваш нещо, а не когато то се унищожава".

Зам.-министърът на културата г-н Тодоров, многократно е заявявал, че в град като Варна, с население над 500 хиляди души има нужда от втори театър, а след законотворческите решения в момента имаме структура, която освен да провокира своето самоунищожаване, не може да предложи друго бъдеще.

Да припомним на администраторите, които ръководят културни институти без културна памет за своя театър, че на сцената на варненския театър са работили Кр. Сарафов, Ана Феликсова, Катя Динева, Грациела Бъчварова, Любен Гройс, Станчо Станчев, Стоян Камбарев, Красимир Спасов, Николай Ламбрев-Михайловски, Бойко Богданов, Пламен Марков, Явор Гърдев...

Театърът на Варна кънти от гласове и сърца, които са сътворили духовни пространства.

Христо Христов счита, че инженерът, икономист и педагог - г-н Славчо Славов  не познава процесите на създаване на даден спектакъл, той не познава каква е подготовката на актьорите за съответна роля.

Славчо Славов въвежда полицейщината в театъра, като забранява на актьорите извън работното им време да влизат в театъра.

Според актьора е настъпила смъртта на варненския театър.

За г-н Славчо Славов животът на театъра в условия на криза е в рамките на "санитарния минимум", за Христо Христов в момента се осъществява "санитарна сеч" на душевността, поради нововъведенията на интенданта, въпреки че Славов не иска да бъде назоваван като такъв.

Възниква един чисто практически казус - при какви условия освободеният актьор трябва да участва в спектакъла "Фауст", който ще има премиера на фестивала "Сцена на кръстопът" на 20-ти септември.

Под каква легитимна формулировка, след като е освободен от трупата, ще играе и в спектакъла "Службогонци".

Славов твърди, че не може да плаща на Христов чрез граждански договор, защото поради липса на предизвестие за уволнение, сега трябва да му бъде изплатено първо полагаемата според закона сума.

Друг любопитен въпрос е, че общината е изпратила писмо до г-н Славов, с което показва своето отношение към ситуацията, но досега никой публично от нейна страна, както и от страна на г-н Славов, не е изказал своята позиция.

Апропо, на срещата с актьора днес присъстваха негови колеги от трупата на театъра, журналисти, но общински представител така и не се появи.

Христо Христов търси съмишленици, които по съвест и с гражданско отношение да се обявят срещу решението за обединението на двата артистични института.

Според изказванията на артисти на този етап новата директорска структура е лишена от артмениджърски потенциал и най-добре е на нейно място да бъде поставен друг ръководител или тя самата да си подаде оставката.

"Отдавна отлагах една моя идея да възстановя моноспектакъла си "Грехът на Захарий Зограф", но мисля, че сега е настъпил моментът. Има и пространство при "Щурче", така че духовността ще се създава въпреки геноцида!" - така Христо Христов завърши своята среща, проведена в галерия "Арт Маркони".