СОПА: Плевнелиев има важна роля в застрояването на Алея Първа

Мисия Варна

16-09-2010, 13:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

През цялата 2009 година Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ не е спазило закона, като не е имало свои пълноценен експерт в експертния съвет на Община Варна по въпросите на крайбрежието.

Участието на такъв експерт на министерството се изисква, съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие, ЗУЧК. Това аармират от СОПА (Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията).
Според тях това е видно от писмо на самото министерство - през цялата 2009 година е било допуснато експертът на МРРБ в експертния съвет на Община Варна да не удостоверява пред министерството участията си в този съвет и реално МРРБ не е имало свои пълноценен експерт при вземането на решения за крайбрежието на Варна.  

Именно този експертен съвет по въпросите на крайбрежието на Община Варна и именно през 2009г. одобри  проектите на „Холдинг Варна” АД за строителство върху продадените на дружеството скандални 122 дка. земя, а министър Плевнелиев се оказа изненадан от действията на Община Варна, припомнят още от гражданското сдружение. Така стана известно в публичното пространство, че  МРРБ и следователно министър Росен Плевнелиев, продължават да имат важна роля по отношение на продадените 122 дка. от крайбрежието на Варна, като участват в съгласуването и одобряването на проекти и разрешения за строеж на името на купувача „Холдинг Варна” АД.  Дали обаче МРРБ върши работата си съвестно и некорумпирано, питат риторично от СОПА.

И подчертават, че вече повече от година след продажбата, компетентните институции като министерство и прокуратура нямат пълно и обосновано становище по казуса и не се включват като страна по водените от две граждански организации съдебни дела срещу сделката.
Днес сутринта във Върховен административен съд /ВАС/ се гледа искане на "Холдинг Варна" АД за отмяна на предходно решение на ВАС от 31 март 2010г. и прекратяване на съдопроизводството по случая с Алея първа. На 31 март 2010г. Върховен административен съд определи, че съдопроизводството срещу сделката следва да продължи и върна делото в Административен съд Варна, но на делото така и не се даде ход заради молбата за отмяна входирана от "Холдинг Варна" АД, която се разгледа днес.

Решението на ВАС ще стане ясно след месец, съобщиха юристи от гражданското сдружение. Според тях целта на „Холдинг Варна“ е просто да протака нещата до заветната дата 30 септември, когато може да започне строителството по Алея Първа. В СОПА обаче са убедени, че холдинга няма нито средства, нито проекта готовност за да стартира строителството.