Варненци не искат 9% ДДС в туризма

Мисия Варна

16-09-2010, 14:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ще искаме да свалим поне 1% от предложената от групата на ГЕРБ 9-процентна ставка на ДДС в туризма,

обяви председателят на Варненската туристическа камара доц. Марин Нешков (на снимката).

Членът на управителния съвет на камарата Георги Щерев днес е в София за поредните експертни консултации, където защитава позицията на местния бранш. Може би на този етап проблемът с ДДС изобщо не би трябвало да се поставя, но ако действително ускоряването на промените е важно за Брюксел, данъкът трябва да се изравни, а не да се увеличи, коментира доц. Нешков.

В момента ставката за организиран туризъм е 7%, а за индивидуален - 20%. Твърди се, че семейните хотели, в които отсядат предимно неорганизирани туристи, са поставени в неравностойно положение, заради което може да бъде наложена глоба на България. Аз лично ходя в семейни хотели, без да се интересувам колко ДДС ми вземат. Става дума за различно предлагане и обслужване. Ако целта на промените е фискална, тя няма да се постигне от индивидуалния туризъм, категоричен е доц. Нешков.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че уеднаквената ставка за ДДС в туризма трябва да стане 9%. Консултациите с експерти обаче все още продължават. Туроператори и хотелиери поискаха промяната да влезе в сила през 2012 г., тъй като вече имат сключени договори с чуждестранни партньори за следващата година. От финансовото министерство твърдят, че от Брюксел отказват да ни дадат такава отсрочка.