Благотворителна вечеря събра 4000 лв за деца-сираци

Мисия Варна

19-09-2010, 11:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

По случай първата си годишнина, Българският кулинарен съюз организира уникална благотворителна гурме вечеря под наслов "Седем звездни изкушения".

Майстори на кулинарното изкуство предложиха на гостите изискани ястия и подбрани вина.

Присъстващите на гала вечерята имаха възможността да се насладят на седем уникални специалитета.

Вечерята имаше благотворителен характер с цел набиране на средства за осигуряване на стипендии за деца-сираци, които ще се обучават в областта на ресторантьорството и ще стажуват в ресторантите на майсторите.

Не случайно събитието бе организирано на големия празник Вяра, Надежда, Любов – майсторите и членове на Български кулинарен съюз пожелаха с труда си да дадат надежда и обич на няколко български деца.

Български кулинарен съюз очаква на координатите на своя сайт деца-сираци от цялата страна да пуснат своите документи, за да станат част от програмата.

Писмо с тази информация е изпратено и до множество училища от цяла България.

Сред кулинарните шедьоври беше карпачо от градинско цвекло, гарнирано с парфе от домашно козе сирене, балсамово-меден винегрет и букет от сезонни зеленчуци – едно от кулинарните изкушенията, с които готвачите погалиха сетивата на гостите.

Черни блини, сьомга, калкан, хайвер, телешко и още какво ли не присъстваха в менюто на гурме вечерята.

Специално за първата годишнина на Български кулинарен съюз бе подготвена и селекция от домашно сирене и кашкавал.

Заедно с поредицата от 7 ястия, бяха представени и вина от изба "Todoroff", изба "Магура", изба "Варна", изба "Катаржина", винарско имение "Драгомир", специалната колекция на Зайков ЕООД.

Кулминацията на вечерта бе рибата – меч, тежаща 28 кг и уловена в Гърция специално за събитието.

Водещата се опита да продаде рибата на търг, стартиращ от 900 лв., но за съжаление - неуспешно.

След края на вечерта частно лице, пожелало анонимност закупи рибата-меч, която ще му бъде лично приготвена от майсторите готвачи специално за него и неговите гости.

От продадени покани, томбола и продажбата на уникалната риба-меч, беше събрана сумата от 3956 лв., която ще бъде добавена във фонда на Български кулинарен съюз с цел осъществяване на програмата за обучение на деца-сираци.

Подробно за седемстепенното меню, приготвено от готвачи от България, Русия и Гърция:

1. Мариян Костов, главен готвач в хотел „Голдън Бийч”: карпачо от градинско цвекло, гарнирано с парфе от домашно козе сирене, балсамово-меден винегрет и букет от сезонни зеленчуци.

2. Майстор готвач-гост от Русия: Анастасия Корсакова, главен готвач в Яхт Клуб Терийокки в гр. Санкт Петербург: черни блини с домашно маринована петербургска сьомга и сьомга хайвер, поднесени върху пясък от копър, студена рибена пача с емулсия от лимони и водка

3. Валентин Василев, главен готвач на ресторант „Оазис” в курортен комплекс „Ривиера”: дуо от средиземноморски калкан – филе и мус в килимче от морков и портокал; равиола с пудра от маслини, залена леща и прошуто, маслен крем и царевица. Почти не ми остана дъх, за да представя избраното  

4. Атанас Атанасов – шеф готвач на HRC Culinary Academy:сорбе от портокали и алое вера.  

5. Йонко Дяков – председател на Български кулинарен съюз, собственик и главен готвач на новооткрития ресторант „Йонкос фемели ресторант”: телешки миньон печен на 40 градуса в тесто от манатарки и сушени домати, терин от телешки език и момици, рагу от градински злелнчуци, крем от печен чесън с розмарин, бонбон от сини сливи и арония.  

6. Баба Стефка: производител на домашни млечни продукти.

7. Георги Сикулидис – главен готвач на ресторант "Капитол": бисквита "Брауни" и парфе от портокалчета "Кумкуа".