Избрани Новини
Благотворителна вечеря събра 4000 лв за деца-сираци
По случай първата си годишнина, Българският кулинарен съюз организира уникална благотворителна гурме вечеря под наслов "Седем звездни изкушения".
Майстори на кулинарното изкуство предложиха на гостите изискани ястия и подбрани вина.
Присъстващите на гала вечерята имаха възможността да се насладят на седем уникални специалитета.
Вечерята имаше благотворителен характер с цел набиране на средства за осигуряване на стипендии за деца-сираци, които ще се обучават в областта на ресторантьорството и ще стажуват в ресторантите на майсторите.
Не случайно събитието бе организирано на големия празник Вяра, Надежда, Любов – майсторите и членове на Български кулинарен съюз пожелаха с труда си да дадат надежда и обич на няколко български деца.
Български кулинарен съюз очаква на координатите на своя сайт деца-сираци от цялата страна да пуснат своите документи, за да станат част от програмата.
Писмо с тази информация е изпратено и до множество училища от цяла България.
Сред кулинарните шедьоври беше карпачо от градинско цвекло, гарнирано с парфе от домашно козе сирене, балсамово-меден винегрет и букет от сезонни зеленчуци – едно от кулинарните изкушенията, с които готвачите погалиха сетивата на гостите.
Черни блини, сьомга, калкан, хайвер, телешко и още какво ли не присъстваха в менюто на гурме вечерята.
Специално за първата годишнина на Български кулинарен съюз бе подготвена и селекция от домашно сирене и кашкавал.
Заедно с поредицата от 7 ястия, бяха представени и вина от изба "Todoroff", изба "Магура", изба "Варна", изба "Катаржина", винарско имение "Драгомир", специалната колекция на Зайков ЕООД.
Кулминацията на вечерта бе рибата – меч, тежаща 28 кг и уловена в Гърция специално за събитието.
Водещата се опита да продаде рибата на търг, стартиращ от 900 лв., но за съжаление - неуспешно.
След края на вечерта частно лице, пожелало анонимност закупи рибата-меч, която ще му бъде лично приготвена от майсторите готвачи специално за него и неговите гости.
От продадени покани, томбола и продажбата на уникалната риба-меч, беше събрана сумата от 3956 лв., която ще бъде добавена във фонда на Български кулинарен съюз с цел осъществяване на програмата за обучение на деца-сираци.
Подробно за седемстепенното меню, приготвено от готвачи от България, Русия и Гърция:
1. Мариян Костов, главен готвач в хотел „Голдън Бийч”: карпачо от градинско цвекло, гарнирано с парфе от домашно козе сирене, балсамово-меден винегрет и букет от сезонни зеленчуци.
2. Майстор готвач-гост от Русия: Анастасия Корсакова, главен готвач в Яхт Клуб Терийокки в гр. Санкт Петербург: черни блини с домашно маринована петербургска сьомга и сьомга хайвер, поднесени върху пясък от копър, студена рибена пача с емулсия от лимони и водка
3. Валентин Василев, главен готвач на ресторант „Оазис” в курортен комплекс „Ривиера”: дуо от средиземноморски калкан – филе и мус в килимче от морков и портокал; равиола с пудра от маслини, залена леща и прошуто, маслен крем и царевица. Почти не ми остана дъх, за да представя избраното
4. Атанас Атанасов – шеф готвач на HRC Culinary Academy:сорбе от портокали и алое вера.
5. Йонко Дяков – председател на Български кулинарен съюз, собственик и главен готвач на новооткрития ресторант „Йонкос фемели ресторант”: телешки миньон печен на 40 градуса в тесто от манатарки и сушени домати, терин от телешки език и момици, рагу от градински злелнчуци, крем от печен чесън с розмарин, бонбон от сини сливи и арония.
6. Баба Стефка: производител на домашни млечни продукти.
7. Георги Сикулидис – главен готвач на ресторант "Капитол": бисквита "Брауни" и парфе от портокалчета "Кумкуа".