Нови 2 групи приемат деца в центъра

Мисия Варна

20-09-2010, 07:08

Снимка:

СНИМКA: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Прием за 2 нови групи при това в центъра на Варна, обяви в неделя вечерта Общинската дирекция "Образование".

От съобщението, публикувано в почивния ден, става ясно, че е готов филиалът на детска градина "Теменужка", който се намира на ул. „Цар Симеон” 14.

В началото на миналия век сградата е била дом на първата жена-лекар във Варна д-р Анастасия Головина. Малко преди смъртта си през 1933 година тя дарява имота на градската управа, за да бъде използван за целите на детското здравеопазване и образование. Дълги години тук се помещаваха бебешки консултации и детска кухня. През последното десетилетие, обаче, сградата беше занемарена и се рушеше. Бурени разяждаха красивата старинна фасада.

Общината да пригоди имота за детска градина обеща още в началото на годината тогавашният председател на общинския съвет Борислав Гуцанов. Срокът, който администрацията си постави, беше до края на 2010 година. Добрата новина е, че реконструкцията на сградата очевидно е приключила по-рано. Втората, че сградата няма да бъде използвана за преместване на вече съществуващите групи в ЦДГ "Теменужка", които са заплашени да останат на улицата заради реституционни претенции към къщата на ул. "Шейново".

Във филиала на ул. "Цар Симеон" 14 ще бъдат приети 2 групи по 25 деца. В тях ще влязат деца, родени през 2006-та и през 2007-ма години. Именно за децата на 3 и 4 години недостигът на места в забавачките е най-голям. Над 300 варненчета на възраст за 1-ва група останаха тази година без място в детските заведения на града. Щастливците бяха определени след лотария. Пак на резултатите от нея ще разчитат общинарите, за да подберат 50-те деца на новата детска градина.

"За обявените допълнителни места, могат да подават заявления родители от целия град, без значение на района по местоживеене. Единственото условие е, че децата, които кандидатстват за новите групи, трябва да са участвали вече в приема на 31.05, като в момента имат статус - резерви", пише в съобщението на дирекция "Образование".

Заявленията ще се подават в сградата на ЦДГ „Теменужка” на ул. „Шейново” 18 от 23 до 29.09.2010 г.  от 8 до 17 часа.

"Резултатите от класирането на принципа на случайното число ще бъдат оповестени на 30.09.2010 г. до края на работния ден в електронния регистър", уточняват общинските чиновници.

От съобщението не става ясно кога точно ще заработи новата детска градина. За целта сградата трябва да бъде предадена официално от Общинския съвет на ЦДГ "Теменужка". Това най-вероятно ще стане след сесията на местния парламент през октомври, научи ВарнаУтре.бг. Едва тогава ще бъде уточнена и датата на Първия учебен ден за филиала на ул. "Цар Симеон".