Ще зейне ли Дупката дори без бараки?

Мисия Варна

20-09-2010, 15:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Дупката на централния варненски булевард "Княз Борис III" заплашва да зейне в цялата си прелест след малко повече от 2 седмици, алармира днес варненският сайт vnews.

Според публикуваната информация търговците са предупредени да напуснат до 5 октомври, а ръководството на „Търговски дом“ АД да разчисти територията. Алуминиевите магазини на „Търговски дом“ АД ще бъдат демонтирани след 6 октомври, твърди и Иван Иванов, който контролира търговията на територията на общината.

Търговците, които въртят бизнеса си в павилионите около дупката, обаче имат друга версия за случващото се.

"Затваряме, защото се местим в единия от моловете", обясниха пред ВарнаУтре.бг от единия от магазините, обявили на витрината, че затварят. Други пък директно са лепнали надпис "Ликвидация" и разпродават на по-ниски цени стоката си. Според продавачките собственикът на магазина предпочитал да го затвори за през зимата, за да спести от заплати и наем.

На 19 септември изтече 6-месечният срок, в който кметът на Варна отложи премахването на бараките, обяснява един от дългогодишните наематели, който засега не смята да си стяга багажа. През април протестирахме пред Кирил Йорданов и Борислав Гуцанов по повод заповед за събаряне на павилионите, припомня той.

До заповедта се е стигнало след предписание на прокуратурата, обясни тогава кметът. Проверка на Държавен финансов контрол установила, че павилионите, които са собственост на “Търговски дом” АД, незаконно са поставени върху общинска земя.

Дружеството в момента плаща на Общината тротоарно право по 7.50 лева за квадратен метър. След това предоставя търговските площи на пазарни цени, адекватни на нивата за централната варненска пешеходна зона.

След като в неделя изтече 6-месечната кметска отсрочка, в 10-дневен срок - до 29.09.2010 г., "Търговски дом" АД трябва да премахне павилионите. Преговорите между собственика и кметската администрация обаче продължават, научи ВарнаУтре.бг. Търговците се надяват, че Общината няма да премине към крайни действия, тъй като обезопасяването на района, а и привеждането му в приветлив вид, не е по силите на градската хазна в тежките месеци на кризата.

От "Търговски дом" АД засега се въздържат от коментар. Дружеството не се е отказало да построи търговски център с подземни места за паркиране на мястото на Дупката и под съседните улици и площади и служителите му продължават да работят по докуметацията на проекта, научи ВарнаУтре.бг.