100 произведения на търг в Археологическия на 30-ти

Мисия Варна

21-09-2010, 07:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Търг на 100 произведения на изкуството от 66 български и европейски художници ще се проведе в последния ден на месеца, от 19 ч в зала "Одесос" на Регионалния исторически музей.

Аукционна къща "Виктория" организира заедно с Арт фонд Св. Св. Константин и Елена за втори път във Варна аукцион за изкуство.

На търга "Изкуството на 20-ти век" ще бъдат предложени 100 произведения на 66 български и европейски художници, съобщи арт-мениджърът на софийската тръжна къща Павлина Девлова.

АК "Виктория" е първата лицензирана аукционна къща от Министерството на културата.

Според изискванията на Закона за културното наследство и Наредба Н-3 всички картини са идентифицирани. Всяка от картините е минала през процедура на

оценяване от 6-членна комисия от експерти, за да се докаже произхода - годината на рисуване, автор и т.н. В резултат на тази идентификация, се създава документ, който е вечен и е нещо, като паспорт на произведението на изкуството. В него се попълва и къде е била картината, чия собственост и и т.н., обяснява Девлова.  

По думите на арт-мениджъра, тези "паспорти" са много важни, защото често на АК "Виктория" предлагат различни безобразни фалшификати и е необходимо и в България да се търси наказателна отговорност за тези опити за измами, както е в целия свят.

Девлова разказа за наскорошен опит фалшива картина на Георги Велчев да бъде продадена на аукционната къща. На оръфано платно е бил изобразен Сталин в лодка.

"Когато си запознат с творчеството на един художник, с начина му на работа, веднага разпознаваш коя картина не може да бъде негова. Велчев е естет, изтънчен художник, няма картина на лош картон", обяснява арт-мениджърката.

Миналата година, на първия търг на Аукционната къща в Морската столица, въпреки кризата, очакванията на организаторите са били покрити и дори надминати,

разказва още арт-мениджърът. Освен продажбите от над 50 %, на аукциона са се срещнали много съмишленици и ценители на изкуството.

"Варна цени изкуството. Хората миналата година дойдоха с настроение. Един търг не е само търговия, а и изложба", казва Павлина Делова.

Селектираните картини за варненския търг са от всички жанрове - живопис, графика, скулптура. Те са разнообразни по формат, изпълнени са в различни техники: маслени бои върху платно, маслени бои върху картон, монотипия, акварел, гваш, рисунка, акватинта, керамика.

Сюжетите са разнообразни: пейзаж, битова композиция, натюрморт, интериор, голо тяло, портрет.

Своеобразен акцент на търга се очаква да бъдат творбите на варненската школа и морските пейзажи. Тенденциозно са подбрани много варненски автори и творци работили в Морската столица.

Аукционът ще започне с две произведения на най-прочутия и търсен български маринист - Александър Мутафов.

Желаещите ще могат да разгледат картините от 27-ми до 30-ти септември от 10 до 16 часа в зала "Одесос".

Регистрация за участие може да направите в деня на търга на мястото на провеждането до 18 часа на 30-ти септември, или предварително в галерия "Виктория" в столицата.

Датата е специално избрана, за да не съвпада с натоварения туристически сезон, a часът - 19, за да могат хората да присъстват след работа.

Мястото също не е случайно - Археологическият музей - "Прекрасна сграда  в сърцето на Варна", каза Девлова.

Различни хора купуват картини, не само колекционерите, хората вече го приемат като нещо нормално, разказва още тя.

Освен лично, или с представител, за участие в търга се допускат и участници, които са представили предварително писмени оферти, както и участие по телефона, за което желаещите трябва да се регистрират предварително в галерия "Виктория" (преди датата на търга). Писмени оферти се приемат лично или от представител/пълномощник на участника.

Стъпките за наддаване са 20 лв, 50 лв, 100 лв, 200 лв.

Това е списъкът на всички автори, за чиито картини може да наддавате на 30-ти: Наполеон Алеков,    Хрант Анания, Стефан Баджов, Георги Бакърджиев, Сами Биджерано, Асен Николов Божилов (Шопа), Евгени Босяцки,    Петър Бояджиев, Евгени Бугаев, Стоян Василев, Стоян Венев, Владимир Вичев, Димитър Войнов (син),    Руси Ганчев, Невена Ганчева, Йордан Гешев, Борис Денев, Тодор Димитров, Тодор Добруджански, Любен Доганов, Стефан Егаров, Цветана Жанова, Марио Жеков, Георги Железаров, Дончо Занков, Бинка Златарева, Николай Йоцов, Владимир Кавалджиев, Христо Каварналиев, Димитър Казаков (Нерон), Никола Казаков, Иван Крилов, Преслав Кършовски, Янко Маринов, Кирил Матеев, Атанас Михов, Петър Морозов, Александър Мутафов, Григор Найденов, Димо Николов, Иван Димитров Николов, Давид Перец, Курт Петерес, Илия Петров, Стефан Петров, Анна Петрова, Енчо Пиронков, Георги Рубев, Светлин Русев, Милен Сакъзов, Веселин Стайков, Станьо Стаматов, Борис Стефчев, Васил Стоилов, Никола Танев, Калина Тасева, Страхил Титиринов, Павел Тодоров, Веселин Томов, Дечко Узунов, Петър Урумов,    Наум Хаджимладенов, Иван Христов, Деньо Чоканов, Цветана Щилянова, Лика Янко, Ричард Де Рибковски.

Най-скъпата начална цена е 4600 лв. за "Голо тяло" (1979 г.) на Давид Перец (1906-1982), а най-старата картина е на Николай Йоцов (1892-1913) - "Враца", нарисувана през 1908 г., с начална цена 1200 лв.

Предложените произведения са 99 картини и 1 пластика - "Оранжева риба" на Георги Бакърджиев (1899-1972), с начална цена 650 лв.

Произведенията са с ниски начални цени, с цел по време на аукциона да достигнат реалната си стойност, казват организаторите.

Може да видите и снимки на включените в търга произведения на gallery-victoria.com