Ромски бос заплашва децата на общинари

Мисия Варна

21-09-2010, 14:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Служителите от община Варна не могат да изгонят роми, които са се самонастанили в предназначени за събаряне общински къщи в района под градските гробища.

Това стана ясно след жалба от живущи в блок №22 на ул. „Свобода“, която бе дебатирана на заседание на комисията по обществен ред към местния парламент. На хората от блока вече им е писнало да съжителстват със самонастанилите се. Заповеди за освобождаването и събарянето на къщите са от преди година, но няма сила, която да извади ромите навън.

Става въпрос за три къщи в съседство с блок №22. И трите са собственост на община Варна, както и терена под тях. Там имало и четвърта къща, която вече е съборена. Тя, обаче, е била собственост на хората, които са живеели в нея. Те са били обезщетени и се преместили без проблеми. Самонастанилите се роми, обаче, категорично отказват да се изнесат. При опит на общината да ги извади принудително станало голям панаир. От махалата придошли десетки цигани, за да защитават събратята си.

Те били предвождани от ромски бос, който заплашил общинска служителка на ръководен пост в кметския билдинг, че семейството и децата й ще пострадат, ако продължава да тормози ромите. Днес жената чистосърдечно си призна, че предпочита да не изпълни кметската заповед, но семейството й да е добре. На въпрос дали е подавала жалба в полицията и прокуратурата заради заплахите, тя отговори отрицателно и даде да се разбере, че не вярва, че органите на реда могат да опазят семейството й от циганите.

След неуспешната акция по извеждането на циганите, в общината пък почнали да звънят телефони и да валят жалби от организации, защитаващи човешките права. Те настоявали кметството да спре със събарянето на ромските къщи.

От администрацията на Кирил Йорданов, обаче, подчертаха, че няма такова понятие ромски къщи, а в случая става въпрос за общински. Самонастанилите се в тях цигани не са наематели и общината няма никакъв ангажимент към тях. Тоест, не е длъжна да им осигури подслон.

В трите къщи живеят общо 16 роми. Семействата обаче са социализирани, като децата им  ходели на училище. Само в едната къща били малко по- изостанали. В друга пък ромите били направили сериозен ремонт, като дори имали и джакузи. Тоест, нямат никакво намерение да се изнасят.

Мъчейки се да намерят изход от затънтената ситуация, общински съветници предложиха къде на шега, къде сериозно да потърсят помощ от кмета на Ямбол. Както е известно, тамошният случай със събарянето на блок пълен със самонастанили се роми, стана една от централните теми на новинарските емисии през последната седмица.