Марешки прецакал заменката на седемте общински имота

Мисия Варна

23-09-2010, 13:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Конкурсът за продажбата на седемте общински имота е бил спрян заради жалба на една от фирмите участници в него.

Това съобщи шефката на дирекцията по общинска собственост в кметския билдинг Теодора Трендафилова. Жалбата е на фирма „Екон 2000. Тя е срещу заповедта на кмета за провеждането на конкурса, която е издадена на база на решение на общинския съвет. По нея трябва да се произнесе областният управител, разясни Трендафилова. Самата жалба е от 11 страници, като най-общо казано започва с твърдение, че конкурса е в нарушение на Конституцията на България.

Общински съветници коментираха, че зад „Екон 2000“ стои техният колега Веселин Марешки. Това им било заявено лично от фармацевтичният бос. Марешки не скри, че е присъствал по време на отварянето на офертите. Той обаче обясни, че минал за малко, защото бързал и помоли Трендафилова да разясни на местните парламентаристи какво се е случило по време на търга. На него са се явили две фирми, като другата е „Спецстрой“. Именно по нейна инициатива се е стигнало до провеждането на конкурса за седемте имота.

Търгът беше одобрен от общинския съвет още в средата на лятото. Тогава от БСП протестираха, като заявиха, че конкурса всъщност е замаскирана заменка на имоти и е нагласен така, че да бъде спечелен от точно определена фирма, която била близка до строителния предприемач Живко Желев.
След това водената от гербаджията Орлин Симеонов комисия по общинска собственост гласува решението за конкурса да бъде отменено. „Направихме грешка и сега я поправяме“, коментира тогава Симеонов. На следващата сесия на общинския съвет грешката обаче не беше поправена и провеждането на конкурса остана в сила.

Днес шефът на местния парламент Николай Апостолов коментира, че общината е щяла да получи около 30 готови апартамента плюс няколко офиса в замяна на седемте имота. Според него и други местни парламентаристи, както леви така и десни, Марешки нарочно е пуснал своя фирма на конкурса само и само да го провали.

Пловдивска фирма пък е спечелила конкурса за строителството на детската градина с басейн във Владиславово, стана ясно още от думите на Трендафилова. По време на търга е имало реална конкуренция, тъй като и двете фирми участници са извадили много силни оферти. Така се е стигнало до истинско наддаване, което било спечелено от „Стоян строй“. Губещата фирма пък е „Интерком груп“. Пловдивчани предложили да построят градината в срок от четири месеца и да платят на общината 386 хиляди лева. В замяна на това те ще получат два общински терена – един в местността „Св. Никола“ и друг под училище „Гео Милев“ в „Младост“