Какво похапваме през есента

Архив Варна

25-09-2010, 17:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На есенната софра непременно има тиква, гъби, ароматни ябълки, мед, ядки,

съветват диетолозите.

Тиква

Това е уникален зеленчук. Тиквата е богата на каротин, цинк, фосфор, желязо, витамини А, B, C, D, E, PP, както и на редкия витамин Т, който ускорява обменните процеси в организма. Тиквата се използва в детското и диетичното хранене, за профилактика на гастрит и атеросклероза, за лечение на черния дроб и жлъчния мехур.

Освен това с тиква може да се приготви каквото ви душа иска:  можете да я ядете сурова, да я сварите, печете, мариновате, задушите. От нея става салата, гарнитура, каша, сос, супа, баница, торта, крем, пай...

Тиквата отлично се съчетава с други зеленчуци - картофи, моркови, домати, патладжани, чушки, както и ориз, царевица и тестени изделия. Нейната яркиооранжева сърцевина вдухва живот на всяко ястие. Като гарнитура тиквата е подходяща за месо, птици, риба и гъби.

Гъби

Гъбите са сравнително слабо използвани в българската кухня или поне видовото им разнообразие на родната трапеза е доста оиграничено. Така или иначе есента е сезонът на гъбените супи и каши, на маринованите за зимата гъбени специалитети, на сушените цели гъби

Мед

През септември пресен мед продават навсякъде. Бъде внимателни обаче: Медът често може да е менте - смесен със захар, нишесте, брашно и други съставки. Освей това някои нагли пчелари слагат пред кошерите разтворена във вода захар и пчелите я преработват вместо да търсят цветен нектар. Фалшивият мед можете да познаете, като потъркате една капка между пръстите си. Истинският мед попива в кожата, а ментето става на фитили.
Колкото до захаросания мед - за него можете да сте сигурни, че е истински.

Медът има куп полезни свойства: облекчава симптомите на простуда, нормализира киселинността на стомашния сок, тъмните сортове мед повишават нивото на хемоглобина в кръвта. Чаша мляко или вода с лъжичка мед е отлично успокоително при безсъние.

Заек

Диетичното месо на заекз е полезно за всички, особено за децата, кърмещите майки, възрастните хора и тези, които се грижат за фигурата си. Въпреки че съдържанието на протеини в заешкото, е повече отколкото в агнешкото, свинското и телешкото, това месо е с ниско съдържание на мазнини и на практика не съдържа холестерол.

То напълно се усвоява от организма и дори се препоръчва на хора, страдащи от хранителни алергии, заболявания на стомашно-чревния тракт и хипертония.

В допълнение изследванията показват, че организмът на заека е неподатлив на радиация и нитрати. Затова не се чудете, че заешко месо се препоръчва на тези, които работят в опасни производства или живеят в екологично застрашени области.

Заека се вари, пържи задушава, от него се приготвя яхния, супа, пастет. Тайната при приготвянето на всяко ястие от заек е месото да бъде предварително накиснати в продължение на 6-10 часа.

Червени боровинки

Един от малкото източници на витамини през зимата. Освен ударната доза витамин С, в боровинките се съдържа и редкият витамин РР е доста рядко, който пък е отговорен за доброто усвояване на същата тази аскорбинова киселина. Така че за повишаване на имунитета няма по-добра храна от боровинките в есенното и зимното ни меню.  Освен това в състава им има желязо, йод, калий, магнезий, манган, сребро и фосфор.

Този плод е известен със силните си антиоксидантни свойства. Сокът му тонизира и извежда от организма шлаката и солите на тежките метали.

Боровинките прекрасно се запазват замразени. Не забравяйте да я вадите от фризера винаги когато приготвяте салати, кексове, торти, кремове.

Ядки

Узряха орехите, което значи, че е време да се запасите с тях за зимата. Лешници, орехи и кедрови ядки е най-добре да купувате цели - в черупката си те ще се запазят по-добре.

А можете да ги използвате във всички ястия: да ги добавяте в печива или като обитателите на Кавказ - в ястия от месо, риба и зеленчуци. Слагайте надробени ядки и при желание печени ядки в салати и сладолед.

Нищо чудно че наричат ядките храна на бъдещето: те са изключително питателни. Общо 100 г ядки, са достатъчни, за да задоволят дневната ни нужда от протеини. Ядки помагат на тялото ни да се справи със стреса, възстановяват блясъка на косата и гладката кожа. Само не трябва да наблягат на тях тези, които се стремят към намаляване на теглото.