Министър Плевнелиев: Притеснен съм за ВиК - Варна

Мисия Варна

19-10-2010, 11:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Във ВиК - Варна ще бъде извършена сериозна проверка, най-вероятно от инспектората на МРРБ, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Проверката ще се фокусира върху случилото се през последната година и половина и ще обхване договора, сключен с частното водно дружество в Златни пясъци. Трябва да се види какви са тези взаимоотношения, пазарни ли са, дали обществото във Варна не остава с впечатление, че ВиК - Златни пясъци се фаворизира за сметка на ВиК - Варна, обясни Росен Плевнелиев.  

"Притеснен съм за ВиК", посочи министърът и припомни, че преди няколко месеца имаше сериозни дебати за финансовото състояние на дружеството и за възможността му да изплаща банковия заем, който тегли. "На фона на това настоящият управител Веселин Русев кара луксозен автомобил последен модел", коментира Плевнелиев.

Предстоящата проверка ще трябва да установи и дали варненската фирма е издавала фактури за плащане на вода по цени, различни от определените й от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Според управителя на ВиК - Варна Веселин Русев атакуваният договор е абсолютно изгоден за ръководеното от него дружество. Взема се мрежа, която работи само 3 месеца, реализират се огромни обеми с нулеви загуби и държавното дружество има добри приходи, твърди Русев. По думите му, в основата на твърдението, че договорът е неизгоден, стоят интереси на бившето ръководство на ВиК-Варна.