ВиК-Варна: Акция "Лимузини" 2

Мисия Варна

19-10-2010, 18:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Репликата на министър Росен Плевнелиев за „Ауди“-то на новия шеф на ВиК-Варна Веселин Русев може да се счита, като сигурно предизвестие за уволнението му.

„Имахме притеснения, че дружеството няма да може да изпълни инвестиционната си програма, но когато виждам, че новият шеф на ВиК се разхожда с ”Ауди А8”, си мисля, че няма нужда много да се притесняваме”, подметна иронично днес Плевнелиев.
Повод за думите му е предстоящата проверка на договора сключен от ВиК-Варна с частното водно дружество в курорта „Златни пясъци“. Както е известно, преди да оглави държавно-общинското ВиК Русев беше шеф именно на ВиК-Златни пясъци.

Защо обаче Плевнелиев вкарва в употреба „Ауди“-то? Припомняме, че един от мотивите за освобождаването на бившия шеф на ВиК-Варна Валентин Вълканов беше..., че си е купил скъпа служебна кола вместо да инвестира пари в модернизиране на ВиК мрежата. И конкретно, че Вълканов е купил „BMW” Х6. Тогава бившият директор на водното дружество отговори, че бавареца е взет с разрешение на регионалното министерство. Той струвал 114 хиляди лева, което изобщо не било скъпо за автомобил от тази марка и клас.

Явно едно от първите неща, което е сторил новият шеф, също е да си куп скъп служебен автомобил - „Ауди“ А8. Сумата е сходна, като тази платена за „BMW”-то – около 120 хиляди лева. Любопитното в случая е, че автомобилът е втора ръка, закупен от пловдивска автокъща. Далиауди то ще вземе главата на новия шеф на водното дружество, както „BMW”-то уж коства поста на бившия, тепърва ще стане ясно. Още повече, че печалната връзка между двете возила е още по-силна - аудито било купено с част от застраховката, изплатена след кражбата на бмв-то през май.

Във всички случаи обаче в основата на скандала е договорът между ВиК-Варна и ВиК-Златни пясъци, а скъпите лимузини освен  украса и пикантерия са и удобен повод за уволнения. В смисъл достатъчно ясен, красноречив и веществен повод. Понеже нещата със скандалния договор не са така еднозначни, нито дори на 10% ясни за широката публика.

Скандалното в договора е, че Русев го е сключил с частното водно предприятие, на което е бил шеф преди да оглави държавно-общинското дружество. Въпрос на правна трактовка и казуистика е дали това действие на водния шеф е законно в частта за конфликт на интереси. Според шефа на ГЕРБ във Варна Павел Димитров Законът за конфликт на интереси не е нарушен. Дали обаче Русев е имал право да извършва сделки с фирмата, чийто директорски пост е напуснал преди по-малко от година също е юридически казус.
Договорът е за една година, като цената за първата половина (до края на 2010-а) е 400 000 лева. Тази сума ВиК-Варна плаща на Златните за да наеме техните тръби. Срещу това получава правото да събира парите от абонатите на частното водно дружество. Но и има отговорност да поддържа ВиК-мрежата в курорта и да отстранява евентуални аварии. Цената на водата в Златни пясъци е с 30% по-висока от тази на абонатите на ВиК във Варна. Държавно-общинското дружество е фактурирало сметките на абонатите в курорта именно на тази цена.

То обаче няма право на това, тъй като е акционерно търговско дружество собственост на държавата и на общините от областта. А цената на водата за тези дружества се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тоест ВиК-Варна няма право да слага надценка над определената от комисията ставка.
Освен това няма яснота на каква база е била определена залегналата в договора цена от 400 000 лева за полугодие и евентуално 800 000 лева за целия едногодишен срок на договора.
Според Русев цената е изгодна, тъй като ВиК-Варна щяла да реализира печалба. Единствената му грешка била, че не съгласувал нещата предварително с държавния регулатор.

Печалбата за варненското водно дружество щяла да е между 200 и 400 хиляди лев. Това означава, че ВиК-Варна ще събере от абонатите на Златни пясъци между 600 и 800 хиляди лева до края на годината. Разходи за ремонти по тръбите в курорта не са правени, тъй като през лятото не е имало аварии. Не е ясно обаче какво ще се случи, ако авариите тръгнат през зимата, което е много по-вероятно предвид ниските температури. Всъщност ясно е – според договора разходите за това ще поеме държавно-общинското дружество, не е ясня само на каква стойност ще са те. Другият тънък момент е, че вторите 6 месеца от договора са през зимата и пролетта, когато хотелите и всички обекти, респективно абонати и потребители на вода в курорта, почти не работят. Тоест, евентуални нови 400 000 лева няма как да бъдат избити.

Грубо казано договорът спестява всички кахъри (и разходи) на курорта около дейността на частното ВиК дружество. На практика то изчезва, а държавното поема всичко срещу съответната цена. Имайки предвид, че Русев от шефския пост в частното ВиК сяда в директорския стол на държавното, това означава, че е вкарал едни пари от ВиК-Варна в бившата си фирма и същевременно я е отървал от дейността и разходите около всичко свързано с вода и канал в курорта.
Дали варненското ВиК е ощетено от този договор или пък напротив – ще излезе на печалба, тепърва ще стане ясно от назначените проверки във водното дружество.

Толкова по договора. Сега за скандала около него, който за разлика от водата (Eau, tu n’as ni go?t, ni couleur, Antoine de Saint-Exup?ry ) има и цвят, и вкус, или по-скоро горчив привкус на предизборна партийна поръчка.

Публична тайна е, че в Златни пясъци нищо не се случва без знанието (и одобрението) на Иван Костов. Курортът беше приватизиран именно при управлението на ОДС.

ВиК-Варна пък беше ръководено дълги години от Валентин Вълканов. Той зае поста малко, след като Сакскобургготски взе властта в страната, а после го запази и при управлението на тройната коалиция. Любопитно е, че именно лидерът на БСП Сергей Станишев лично отправи парламентарно питане към министър Росен Плевнелиев относно настоящите скандали във варненското водно дружество. Преди това от БСП във Варна бяха обявили, че са събрали папка със спорни данни за състоянието, управлението и сключените договори на ВиК, която ще предоставят на Станишев. Включително и договорът със Златни пясъци.

След като беше махнат от шефския стол Вълканов пък беше назначен от кмета Кирил Йорданов за директор на общинското предприятие инвестиционна политика. Преди това, когато стана ясно, че правителството на ГЕРБ възнамерява да смени Вълканов, представителят на община Варна в общото събрание на водното дружество беше упълномощен да гласува против. Това стана с решение на местния парламент, който тогава (в края на миналата година) все още беше оглавяван от лидера на БСП в града Борислав Гуцанов.

И сега, когато едва ли без знанието на управляващите, водното дружество в уж Златните, но иначе тъмносини пясъци, щеше да получи едни съвсем законни 800 000 лева в годината на тъй важните местни избори, сделката стана жертва на зле съшита конспирация.

Първо „новината“ беше подхвърлена на 1 медия, после анонимен доброжелател, регистрирал електронен адрес [email protected], изпрати до останалите медии сканирани всички страници на договора. Като подател беше посочен... „Веселин Русев“. Мръсничката политическа поръчка продължи на принципа на „краставицата“ - на всяка пресконференция, с повод или без,  дежурно присъстваше въпросът за „скандала във ВиК-Варна“, така че темата да не бъде забравена от медиите. Докато се стигна до днешното изявление на министъра, странно повтарящо реакцията му отпреди година, и още веднъж показващо, че за ГЕРБ не са страшни само опонентите му извън партията, но и лагерите вътре в нея.

Дали е случаен и фактът, че атаката идва месец преди на мястото на ВиК-Варна да бъде учредено ново водно сдружение? В него държавата ще участва само с 35%, а не 51%, колкото има сега във ВиК. Останалите проценти в новата водна асоциация ще са разпределени между общините от варненска област в зависимост от броя на тяхното население. Собствеността върху водната и канализационна мрежа ще бъде прехвърлена на общините. Варна ще притежава 48 на сто от новото сдружение.
Всичко това ще позволи на общините да кандидатстват за евросредства, с които да модернизират и разширят ВиК мрежата, нещо което не е позволено на държавните търговски дружества, каквото е настоящето ВиК-Варна.             

Освен това водната асоциация ще трябва да избере и ВиК-оператор. Това ще стане чрез конкурс за концесиониране на дейността. Така български и западни фирми ще се конкурират да поемат ВиК-дейността – тоест ще поддържат тръбите и всички абонати ще плащат сметките си за вода на концесионера. В замяна на това той ще плаща на новата водна асоциация постигнатата по време на конкурса концесионна такса.
Всичко това отнема сегашния монопол на държавните ВиК дружества. Всъщност след учредяването на водните асоциации, настоящите водни дружества ще останат без собственост, тъй като тръбите стават общински.