Набират над 3000 преброители за кампанията догодина

Мисия Варна

20-10-2010, 10:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За националното преброяване догодина във Варна ще са необходими над 3000 преброители и контрольори, съобщи директорът на Териториалното статистическо бюро Деян Славов.

Набирането им ще започне в средата на ноември и ще продължи един месец. В момента тече предварителното райониране и поради разрастването на града е възможно да се оформят нови преброителни участъци, които не са съществували преди 10 години, когато беше последната такава кампания. За преброяващи няма да бъдат наемани полицаи, данъчни и служители на съдебната система. Всеки преброител ще трябва да обходи по 100 жилища и да анкетира около 250 души. На преброяващите, които ще обхождат вилните зони, ще се заплаща допълнително. Всеки, който реши да се преброи по интернет, ще получи специален код и ще може да попълни формуляра онлайн. Всички останали ще бъдат посетени от преброител, който ще попълни на място картата с необходимите данни.

1948 варненци са се включили в пробното преброяване по интернет през септември. В страната са преброени общо 23 668 души, като най-активни са били столичани, следвани от жителите на Велико Търново и Плевен. 52% от участвалите са жени, което според статистиците означава, че на 1000 мъже се падат 1083 дами. Данните показали още, че населението до 18 години е 15,5%, над 65 години - 19%, най-многобройна е групата на хората между 18 и 64 години - 65,6%. При електронното преброяване като неуспешно попълнени са регистрирани 7406 карти. Най-големи затруднения създали въпросите за годината на построяване и вида на жилищната сграда, за много от анкетираните проблем било и определянето на квадратурата на жилището.

За преброяването по интернет догодина се очаква електронната карта да бъде опростена и процедурата да отнема не повече от 10 - 15 минути. Предвижда се да отпаднат въпросите за данните на жилищната сграда, професията и икономическата дейност на анкетираните.