В "Градски транспорт" се отваря още работа за прокуратурата

Мисия Варна

20-10-2010, 11:49

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

120 дни след смяната на ръководството на "Градски транспорт" ЕАД продължават да излизат наяве договори и практики, заслужаващи вниманието на прокуратурата.

Това стана ясно днес по време на първата официална среща с медиите на новия директорски борд и новия прокурист на дружеството Веселин Михайлов. Започнала е прокурорска проверка по сключения без обществена поръчка договор за нафта по цени на дребно с фирмата "Трансойл", в резултат на който "Градски транспорт" е губил приблизително по 600 лв. на ден. Договорът изтича на 7 ноември, а през Софийската стокова борса вече е избран новият доставчик на гориво - регистрираната в Търговище фирма "Сима", с която се договарят цени и условия, позволяващи икономия в размер на 500 000 лв. годишно, обясни Веселин Михайлов.

Между 60 и 70 фалшиви карти за пътуване с обществения транспорт са издадени на служители на държавна институция, която от "Градски транспорт" отказаха да назоват. Те са с печат на дружеството, но номерацията им няма нищо общо със серийните номера на редовно издадените карти. За случая вече е сезирана прокуратурата и тече проверка. По неофициална информация става дума за служители на "Охрана на съдебната власт".

На прокурор е даден и договор за лизинг на багер "Ню Холанд" на стойност 36 хиляди лева, който няма и един сантиметър ход, а стои на платформа от 2008 г. Още тогава возилото не е било в движение, но лизинговите му вноски са плащани изрядно. За да можем да го експлоатираме, при условие че е изплатен 80%, се наложи да платим за ремонт и части 25 хиляди лева, обясни председателят на директорския борд Емил Данаилов. Най-пикантната част от договора обаче е лизингодателят - това е съпругът на бившата главна счетоводителка на "Градски транспорт" Йоанна Кръстева, задържана при акция "Медузите" заедно с бившия прокурист Пенчо Пенчев, експредседателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов и бизнесмена Даниел Славов. Вероятно прокуратурата има още работа и по иззетата още при тази акция документация, тъй като тя не е върната в администрацията на дружеството.

Значително подобрение във финансовото състояние на "Градски транспорт" през последните 4 месеца отчита новото му ръководство. Всеки месец от юни насам постъпленията са с около 60 000 лв. повече от предходния. До 30 септември са погасени над половината - 868 993 лв., от заварените към 1 юни 1 343 952 лв. задължения. Остава да се изплатят близо 475 хиляди лева за гориво и теглен кредит за 10 автобуса "Тедом" от Чехия, 40 хиляди лева кредит за мерцедеси и текущи ремонти. Разплатени са наследените глоби в размер на 8000 лв. към Министерството на финансите за неспазена процедура при обявяване на поръчката за доставка на автобуси.  


Нов отдел "Контролна дейност" вече следи както обществените поръчки, така и изразходването на средствата. Към него са назначени 12 щатни служители, които контролират отчетността на билетите на пътниците, спазването на графиците на автобусите, поведението на водачите и кондукторите - досега тези функции са се изпълнявали по втори трудов договор. Презапасяване в големи количества е установено при проверка в складовото стопанство, затова е въведена нова компютърна система, която не позволява злоупотреби, назначен е и служител на длъжност "Счетоводител материални запаси", който осъществява пряка връзка със склада. 6 души вече са дисциплинарно уволнени за нарушения на трудовата дисциплина и кражби.

На 16 май 2008 г. "Градски транспорт" е сключил договор с фирма, която е трябвабо да го сертифицира по ISO 9001-2000. Тя е получила 12 000 лв., но процедурата е била спряна. За да се поднови, е подписан анекс със същата фирма, предвиждащ доплащане в размер на 8000 лв. Те ще бъдат преведени на вноски по 1000 лв. месечно, последните две от които ще се изплатят при успешно преминат одит.

От встъпването в длъжност на новия прокурист до момента са увеличени заплатите на 233 автобусни шофьори, 51 водачи на тролейбуси, 22-ма оператори в токовоизправителните станции, на 10 шофьори на аварийни автобуси и на 12 електротехници високо напражение. Заплатите и осигуровките се изплащат без никакви закъснения на 15-о число всеки месец. От 2 години насам служителите на дружеството не са получавали работно облекло и не са преминавали задължителните профилактични прегледи. През септември медицинските прегледи са извършени, а след конкурс е избрана фирмата, която шие работни облекла - тъмносини елеци с жълт кант с логото на дружеството - еднакви за шофьори и кондуктори.

С 10 000 лв. от продажбата за вторични суровини на бракувана преди 4 години пароцентрала са подобрени условията за работа на служителите в "Градски транспорт". Ремонтирани са диспечерските пунктове "Владиславово" и "Център", както и стаята за почивка на водачите, които са били в изключително лошо състояние.

Вече е издадена заповедта за подготовка на дружеството за есенно-зимния период. За закупуване на пясък, спирт, луга и други консумативи ще са нужни 206 000 лв. Абсолютно всички автобуси ще бъдат оборудвани със зимни гуми на двигателните мостове.