Само в „Бремен” стават чудеса

Мисия Варна

21-10-2010, 12:52

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В съвременната история на варненската театрална трупа премиерното заглавие „Бремен” е пример как в условията на кризисен стрес и липса на генерална гъвкавост в културната политика на държавата, един млад творчески екип се опитва да покаже на сцената онзи красив миг от живота на артиста.

Приказката по Братя Грим за приключенията на бременските музиканти е повод да се коментира съдбата на артиста, който независимо от обстоятелствата иска да бъде себе си. А какво е да бъдеш себе си, ако си артист - отговорът е лесен - да можеш да правиш това, така, както умееш.

Режисьорът на спектакъла „Бремен” Стоян Радев Ге. К (на снимката заедно с хореографката Биляна Георгиева) е израстнал с грамофонния запис на мюзикъла „Веселите градски музиканти”. През годините той и негови колеги актьори винаги са се надявали някога да имат шанса и да направят един от любимите си детски мюзикъли на сцена. Репетициите на „Бремен” започват през юни и този дълъг срок до премиерната дата на новия спектакъл е следствие на множеството перипетии, през които премина варненската трупа. Режисьорът получава разрешение от съпругата на композитора на мюзикъла Александър Владигеров - госпожа Величка Чобанова, да интерпретира произведението на своя съпруг с пълната творческа свобода на режисьор и тъй като Стоян се вълнува от живота на актьора като създател на нещо неповторимо, случващо се само веднъж на сцената, решава да разкаже чрез мюзикъла една съвременна приказка за съдбата на играещия човек. За целта кани двама хореографи Георги Goosh Енчев и Биляна Георгиева, които синтезират лексиката на две различни танцови традиции - класическият балет и уличният стрийт танц.

Goosh определя работата си върху проекта „Бремен” като пътуване, което му се случва за първи път, а специалното в тази нова за него авантюра е, че никога не е бил предварително подготвен за индивидуалните срещи с екипа. Хореографията се ражда чрез духа на актьорите, чрез всяка среща с тях по време на репетициите.

Сценографът на представлението Мира Каланова отдавна е мечтала за съвместна работа с режисьора Стоян Радев Ге. К и когато през лятото той я кани с думите, че няма осигурен бюджет, тя не се поколебава да се включи, защото според нея варненският театър е един от най-силните в България и всяка покана за нея е изключително преживяване. Мира е възхитена от професионализма на ателиетата, за които трудните условия на реализация на „Бремен” не са били бариера и всички заедно постигат симбиоза в направата на костюмите. Екипът успява да осигури спонсори, които даряват платове за облеклото на актьорите. Благодарение на Община Варна „Бремен” ще има своите срещи с публиката на морската столица.

„Бремен” е спектакъл-вдъхновение, постигнал лекота на изказа и посланията си, въпреки реалните параметри на битуване, защото в заглавието е скрита онази тайна за силата на мечтите, а те се случват само, когато всички заедно сме в един отбор.