Варна опрощава данък сгради и такса смет на военното министерство

Мисия Варна

21-10-2010, 14:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

56 декара земя в морската градина ще предостави военното министерство на община Варна, ако му бъдат опростени данък сгради и такса смет за имотите на ведомството в целия град.

Това става ясно от писмо на министъра на отбраната Аню Ангелов до кмета Кирил Йорданов. Общината ще приеме предложението, тъй като отдавна напира за въпросните декари в морската градина. Министърът обаче е поставил и второ условие – теренът да бъде деактуван, като публична общинска собственост. Тоест общината няма да има никаква възможност да продава имота или дори части от него.   

След като се сдобие с декарите общината възнамерява да изгради различни места за отдих, за спорт и за развлечения, за култура и т.н. Има идея там да бъде направена нова и модерна зоологическа градина. Също и част от терена да бъде използван за нуждите на Военноморския музей. Освен това по границата на имота ще бъде построен и път, който ще облекчи струпването на автомобили по Алея Първа, особено по време на летния сезон. Шосето ще отнеме площ, която е под 1% от размера на целия терен, увери кметът.

От сдружение Национален морски музей обаче са се противопоставили на предложението на министерството на отбраната да предостави собствеността върху имота на община Варна. Говорител на сдружението бил бившият областен управител Христо Контров, който е от ДПС.
По думите на кмета става въпрос за недоразумение, тъй като от сдружението се опасявали, че настоящият Военноморски музей ще бъде ликвидиран. „Няма такова нещо – той ще бъде съхранен и разширен“, увери Йорданов.