Кметът отива в транспортното министерство заради ОУП

Мисия Варна

21-10-2010, 15:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общият устройствен план (ОУП) на Варна отново влиза в министерството на транспорта.

Срещата между кмета кирил Йорданов и транспортният министър е насрочена за следващата седмица. Освен експерти от ведомството в нея ще участват главният архитект на Варна, екипа от архитекти изготвили проекта за устройствения план и други местни експерти.
„Целта на дискусията е плана бързо да бъде финализиран. Има политическа воля той да бъде бързо придвижен и финализиран“, коментира Йорданов.

Припомняме, че в началото на миналата седмица той изригна срещу транспортното министерство заради становището му по ОУП. Тогава кметът заяви, че плана няма да е готов в рамките на година, защото министерството спира развитието на Варна и връща града с десетки години назад. Причината бе, че от столичното ведомство блокираха изграждането на нова писта на варненското летище и строителството на нов пристанищен контейнерен терминал. Йорданов определи това, като убийствено за Варна чиновническо решение.

В началото на тази седмица пък варненските депутати от ГЕРБ Павел Димитров и Свилен Крайчев заявиха, че съгласуването на ОУП в министерствата и придвижването му обратно към Варна може да стане факт в рамките на месец. Депутатите подчертаха, че при дискусиите на плана в столичните ведомства е необходимо да участват експерти от общината и авторите на ОУП. Така всички противоречия ще бъдат изчистени максимално бързо.